'Dolarda telaşa gerek yok'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kurdaki dalgalanmanın endişe verici olmadığını belirtti.

'Dolarda telaşa gerek yok'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kurdaki dalgalanmanın endişe verici olmadığını belirtti. Cnbc'e'ye konuşan Zeybekci, "MB dolar/TL 2,08-2,10'larda iken de günlük 50 milyon dolar satıyordu. Kurdaki mevcut seviye bence ihracatımız için olumlu, kurdaki dalgalanma endişe verici değil. Doların yükselmesi ekonomimiz için olumsuz değil. Dolara müdahale etmenin gerekliliğine inanmıyorum, öyle bir ortam da yok" dedi.

FED BİZE FAİZ ENDİŞESİ YAŞATMAMALI

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'ye giren doğrudan yatırımların yüzde 70'inin AB'den geldiğine dikkat çekerek Türkiye'nin ABD'den çok Avrupa'daki ekonomik gelişmelerden etkilendiğini belirtti ve "Fed'in parasal genişleme adımları bize faiz endişesi yaşatmamalı" şeklindez konuştu. Zeybekci, AB sıfır büyümesine rağmen, Türkiye'nin bu bölgeye ihracatının yüzde 14 artırmasının önemli olduğuna işaret etti.

2 YILLIK HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Rusya'ya uygulanan ambargolarla ilgili olarak ise Zeybekci, "Ambargo dönemlerinde kimlerin ne yaptığını herkes biliyor. Rusya ile ticaret yaparken önümüzde tarife dışı engeller var. Rusya'ya gıda ihracatımız 1,9 milyar dolar, hedefimiz 5 milyar dolar. Karşılıklı ticaret hacmimizi 2 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN YUMUŞAK KARNI CARİ AÇIK

Türkiye'nin en yumuşak karnının cari açık olduğunu kaydeden Zeybekci, "İthal etmediğimiz zaman ekonomimizi etkileyecek mallara tedbirler getirdik" dedi. İhracatın ilk çeyrekte büyümeye katkısının yüzde 2,6 2. çeyrekte ise yüzde 2,9 olduğunu belirten Zeybekci, ihracatın yıl sonunda büyümeye katkısının ortalama yüzde 2,5 olacağını ifade etti.

FITCH SİYASİ YÖNDE NEGATİF YORUM YAPABİLİR

Bakan Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarına da değindi. Zeybekci, Fitch'in görünümü düşüreceğini beklemediklerine işaret etti ve "Görünümü düşüreceğini beklemiyorum ama yapacağı açıklamaların negatif yönde olacağını, siyasi istikrarsızlık yönünde negatif yorumlar yapacağı yönünde endişem var" dedi.