Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

Almanya'da 8'i Türk, 10 kişiyi öldürdüğü iddiasıyla aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) sanıklarının yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) eski muhbiri Tino Brandt'tan sorumlu istihbaratçı Reiner B. dinlendi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın 144. duruşmasında dinlenen Reiner B, çalıştığı dönemde Anayasayı Koruma Teşkilatı ve polis arasında keskin bir rekabet olduğunu söyledi.

Reiner B, bu yüzden polisin Brandt'ın evini aramak istediğinde Anayasa Koruma Teşkilatı'na kesinlikle bilgi vermediğini kaydetti.

Brandt'ın evinde arama yapılmadan önce uyarmış olduğu iddialarını kesin bir dille reddeden Reiner B, Tino Brandt'ın arama ilgili bilgisi olmadığını, polis yetkilileriyle hiçbir irtibatının bulunmadığını savundu.
Terör örgütü NSU üyelerince öldürülen Halit Yozgat'ın ailesinin avukatı Thomas Bliwier, "NSU terör üyeleri Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt daha önceden NSU ile ilgili bir soruşturma süreci olmasına rağmen yakalanamadı. Bu, Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından engellendi" ifadesini kullandı.
Thüringen Eyaleti Anayasa Koruma Teşkilatı'nın Brandt'a aşırı sağcı yapı oluşturmak için para verdiğini belirten Bliwier, ''Brandt'ın da terör örgütünü desteklemek suçlamasıyla yargılanan Ralf Wohlleben'e NSU'ya iletmesi için 500 mark verdi'' dedi.

Bliwier ayrıca Bavyera eyaletinde istihbarat servisine muhbir olarak çalıştığı ileri sürülen aşırı sağcı bir kişini mahkemede ifade vermesinin talep etti.
Söz konusu muhbirin, Brandt'ın aşırı sağcı çevreleri "silahlandırdığını" bildiğini ve buna tanıklık edebileceğini savunan Bliwier, bu muhbirin, Brandt'ın Nasyonal Sosyalizm dönemindeki Fırtına Birliği'ne benzer bir yapı kurmak istediği konusunda bilgisinin olabileceğini, bu nedenle mahkemede ifade vermesinin dava için olumlu olacağını kaydetti.

Zschaepe'nin avukatları ise Brandt'ın ifadelerini çelişkili buldu. Zschaepe'nin avukatı Wolfgang Stahl, Brandt'ın sürekli yalan söylediğini iddia etti.
Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü, çok sayıda soygun gerçekleştirdiği ve bombalı saldırılar yaptığı ileri sürülen NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.
NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 Kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe, Münih'te 2013 mayıs ayından bu yana devam eden davada susma hakkını kullanıyor.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, baş sanık Zschaepe'nin yanı sıra terör örgütünü destekledikleri iddia edilen Carsten S., Ralf W., Andre E. ve Holger G. yargılanıyor.
Kaynak: AA