29 Eylül Dünya Kalp Günü

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Biriminden Dr. Emine Ünver Aker, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yaptı.

29 Eylül Dünya Kalp Günü

Aker, dünyada kalp ve damar hastalıklarının başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığına dikkat çekti.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her üç kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve bu ölümlerin çoğunun kalp krizine bağlı olduğunu anlatan Aker, “Ülkemizde 2013 yılında ölen her beş kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkekler eşit olarak etkilenmektedir. Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp sağlığına dikkat çekmek, kalp ve damar hastalıklarından korunmak, kalp sağlığını korumak ve erken tanıya destek amaçlı halkımızı bilgilendirmek önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

"SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM"
“Kalp, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden hayatımız boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organımızdır” diyen Aker, şöyle devam etti:
“Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp ve damar sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir. Kalp ve damar sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde artma, fazla kilo ve obezite görülür. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Birey, aile ve toplum için ağır maddi manevi kayıplara yol açan kalp ve damar hastalıklarından korunma; sağlık uyarılarının dikkate alınarak, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesiyle mümkündür. 30 yaş üstü her birey için kalp ve damar hastalıkları kapsamında riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme ve kalp yetmezliğini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz, şeker ve yağ kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca tütün ve alkolden uzak durmak, hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Dünya kalp gününde, kalbimizi ve sevdiklerimizi korumak için harekete geçelim. Doğal, katkısız sağlıklı beslenelim, fiziksel aktivite yapalım, sigara ve alkolden uzak duralım. Sağlıklı günler dileriz.”
Kaynak: İHA