(özel Haber) Yeni Eğitim Öğretim Yılı Öğrenci Servis Ücretleri Belirlendi

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Elmadağlı, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı öğrenci servis ücretlerine ilişkin, “9 eşit taksitte ödemeleri halinde 0-3 kilometrelik mesafemiz 140 TL, 3-6 kilometrelik mesafemiz 153 TL, 6-10 kilometrelik mesafemiz 185 TL, 10-15 kilometrelik mesafemizde 220 TL’ye tekabül etmekte.

(özel Haber) Yeni Eğitim Öğretim Yılı Öğrenci Servis Ücretleri Belirlendi
Bu rakamlarımız geçen yıla oranla yaklaşık 10 enflasyon artışı oranında belirlendi” dedi.


2014-2015 eğitim-öğretim yılı okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 8 Eylül 2014 Pazartesi günü, ilk ve orta dereceli okulların öğrencileri için ise 15 Eylül 2014 tarihinde başlayacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kalırken, öğrencilerin okullarına güvenli bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak için okul öğrenci servisleri de yeni ücretlerini belirledi. ASİO Yönetim Kurulu Başkanı Elmadağlı, 2014- 2015 eğitim-öğretim yılı ücretlerinin belirlendiğini belirterek, “Bu fiyatlarımıza göre 0-3 kilometre yıllık bazda bin 260 TL, 3-6 kilometre bin 377 TL, 6-10 kilometre bin 665 TL, 10-15 kilometre bin 980 TL, 15 kilometreyi aşan her kilometre başı da yıllık bazda 37 TL olarak belirledik” diye konuştu.

“PEŞİN ÖDEMEK İSTERLERSE YÜZDE 10 GİBİ BİR İNDİRİMDEN FAYDALANABİLİRLER”
Ücretlerin ödemeleriyle ilgili ise Elmadağlı, şunları söyledi:
“Velilerimiz bunu toplam ödemek isterlerse yani bin 260 TL’yi peşin ödemek isterlerse yüzde 10 gibi bir indirimden faydalanabilirler. İsterlerse bu belirlenen rakamı toplu ödeyecekleri gibi 9 eşit taksitle ödeyebilirler. 9 eşit taksitte ödemeleri halinde 0-3 kilometrelik mesafemiz 140 TL, 3-6 kilometrelik mesafemiz 153 TL, 6-10 kilometrelik mesafemiz 185 TL, 10-15 kilometrelik mesafemizde 220 TL’ye tekabül etmekte. Bu rakamlarımız geçen yıla oranla yaklaşık 10 enflasyon artışı oranında belirlendi. Kaldı ki 1 yıl içerisinde bizim araçlarımızın giderleri, bakım giderlerimiz yaklaşık yüzde 15-17 arasında artmasına rağmen bizim talebimizde yüzde 15 olmasına rağmen üst kuruluşumuz olan birliğimiz bizim talebimizi reddederek bunun düşürülmesini istedi. İkinci toplantımızda aldığımız kararla bu rakamları yüzde 10 oranında belirlemiş olduk.”

“TATİLLER BU RAKAMLARIN İÇERİSİNDEN ÇIKARTILARAK YAPILAN BİR HESAPLAMA”
Belediye otobüslerine yaklaşık yüzde 20 civarında bir zam geldiği düşünüldüğünde velilerden bu fiyatlara ilişkin şikayet alacaklarını düşünmediklerini kaydeden Elmadağlı, “Rakamlarımız Türkiye geneline baktığımızda birçok ilimize göre büyükşehir olmamıza rağmen uygun rakamlar belirledik. Bu rakamları belirlerken total belirlemememizin sebebi velilerimizin 15 tatilde, bayram tatillerinde ‘ben neden para ödüyorum’ şekline dönüşmemesi için ki geçmiş yıllarda bu konularda çok şikayet aldık. Okulların açık olduğu gün sayısı ortalama Milli Eğitimimizin belirlediği 179 gün üzerinden hesap yapıldı. Tatiller bu rakamların içerisinden çıkartılarak yapılan bir hesaplama. Velilerimiz bu parayı 9 eşit taksitte ödeyecekler veya total ödeyip yüzde 10 indiriminden faydalanacaklar” ifadelerini kullandı.

“VELİLERİN ÇOCUKLARINI MUTLAKA C PLAKALI OKUL TAŞITI ŞARTLARINA HAİZ SERTİFİKASI OLAN İNSANLARA TAŞITMASINI İSTİYORUZ”
Servis araçlarının kriterlerine ilişkin ise Elmadağlı, şunları kaydetti:
“Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğimiz var. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğimizde ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Özel Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde servis araçları kriterleri belirlenmiş durumda. Türkiye genelinde okul servis araçları olarak Bakanlığımızın çıkartmış olduğu yönetmeliğe okul servis araçlarımızın camlarının sabitlenmiş olması veya çocuklarımızın uzuvlarını dışarı çıkaramayacağı şekilde perdelenmiş olması. Her koltuğumuzda çocuklarımızın rahatlıkla bağlayabileceği şekilde emniyet kemerimizin olması. Ankara olarak düşündüğümüzde mutlaka okul taşıtı servis aracımızın C plakalı kontrol altına alınmış araçlardan oluşması. Araçlarda ‘dur’ lambamızın çocuklarımızın iniş ve biniş esnasında yakılıyor olması. Kapılarımızın içeriden çocuklarımızın açamayacağı şekilde sabitlenmiş, sadece şoförümüzün açabileceği şekilde dizayn edilmiş olması. Okul taşıtı yazımızın aracımızın arkasında bakanlığımızın istediği ölçüde yazdırılmış olması. Okul taşıtımızın yan sağ taraf, ön ve arkasında mutlaka kameramızın olması.”
Velilere de uyarıda bulunan Elmadağlı, “Velilerin dikkat etmesi gereken konunun başında da çocuklarını mutlaka C plakalı okul taşıtı şartlarına haiz sertifikası olan veya bu işi yapmaya ehli olan insanlara taşıtmasını istiyoruz. Türkiye genelinde şuanda en çok sıkıntılardan bir tanesi olan korsan taşımacılığın önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bunu da velilerimizin yardımıyla yapabileceğimizi düşünüyoruz. Kaldı ki Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüz, Ankara Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığımız ulaşımla ilgili birimi bu konu üzerinde çok hassas durmaktalar” şeklinde konuştu.

Elmadağlı, Ankara Emniyeti ile en son yaptıkları görüşmede bu yıl mutlaka bu şartları taşımayan araçların trafikten men edileceğini ve korsan taşımacılığın üzerine hassasiyetle gidileceğini belirterek, emniyetin de bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları başlattığını, korsan taşımacılığa kesinlikle müsaade edilmeyeceği yönünde görüşlerini bildirdiklerini anlattı.

“İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIMIZIN ARAÇLARINDA MUTLAKA ÇOCUKLARIMIZA YARDIMCI OLACAK REHBER PERSONEL DEDİĞİMİZ BİR PERSONELİN BULUNMASI GEREKİYOR”
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde bulunan rehber personelle ilgili ise Elmadağlı, “İlköğretim çağındaki çocuklarımızın araçlarında mutlaka çocuklarımıza yardımcı olacak rehber personel dediğimiz bir personelin bulunması gerekiyor. Araç içerisindeki düzeni sağlamak üzere ve çocuklarımızın ola ki mümkün olduğu kadar bizim araçlarımız çocuklarımızı karşıdan karşıya geçmeyecek şekilde evlerin önünden alıp, evlerinin önünde indiriyorlar. Ancak böyle durumlarda da çocuklarımızın araç içerisindeki düzenini sağlamak, hem de çocuklarımızın iniş binişini sağlamak üzere bir rehber personelimiz ilköğretim çağındaki çocuklarımıza mevcut. Bu rehber personelle ilgi de ilköğretim çocuklarımıza rehber personel bulundurma mecburiyeti olan araçlarımızda velilerimiz bu bahsettiğimiz ücrete ek olarak da 35 TL rehber personel ücreti ödeyecekler” şeklinde konuştu.

Rehber personeller için eğitim çalışmaları olduğunu söyleyen Elmadağlı, bu rehber personelle ve servis şoförleri ile ilgili eğitimlere bu yıl içerisinde ağırlık vereceklerini ifade etti.

Servis aracı şoförlerinin gerekli eğitimi aldığını bildiren Elmadağlı, “Büyükşehir Belediyemizden bu aracı kullanmak üzere gerekli evrakı alıyorlar. Sabıka kaydı dahil bütün trafik cezaları dahil, alkolden hız sınırı aşmaktan eğer ceza almışlar ise bunlara servis şoförlüğü yaptırmıyoruz. Rehber personelimize de bu gibi bir sınırlama getirip gerekli eğitimin verilmesini istiyoruz. Onu da inşallah gerçekleştireceğiz” dedi

Kaynak: İHA