Organik Zeytin Yetiştirilecek Alanlar Belirlenecek

Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) desteklediği "Milas'ta Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi Projesi" tanıtıldı.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Milas'ta zeytin ve ürünlerinin tanıtılması amacıyla ekim ayında hasat şenliği düzenleyeceklerini bildirdi.
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Yeşilkara, üreticilerin çeşitli kuruluşlar tarafından hazırlanan destekleme projelerini takip etmelerini, bunun verimlilik ve kar artışı sağlayacağını kaydetti.

Yeşilkara, Milas'ın zeytin varlığı bakımından Türkiye'nin önemli yerlerinden olduğuna dikkati çekerek, projenin devamı için üreticilere eğitim verileceğini anlattı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Erizan Yılmaz, 2009'den bu yana Türkiye'de zeytin ekili alanların artış gösterdiğini, zeytinciliğin 400 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin zeytinyağı ihtiyacının yüzde 10'a yakın kısmının 10 milyon ağaç varlığı bulunan Milas'tan karşılandığını vurgulayan Yılmaz, buna karşın kaliteli ürün üretilememesi nedeniyle ihracatta istenen seviyeye ulaşılamadığını kaydetti.

Proje lideri Ziraat Mühendisi Nejmettin Kaya da Milas'taki kimyasal ilaç kullanılmayan zeytin alanlarının tespit edileceğini ve bu alanlarda kültürel bakım işlemleri yapılacağını ifade etti.

Kaya, aslında organik olmasına rağmen sertifikalandırılmamış zeytinliklerin "organik" olarak kayıt altına alınacağını bildirdi.
Kaynak: AA