3. dalgada 12 tutuklama talebi

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

3. dalgada 12 tutuklama talebi
Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ile beraber 13 kişinin ise savcılık sorgusu saat 04.00'a kadar sürdü. Soruşturma savcısı İsmail Uçar tarafından ifadesi alınan 13 kişinden aralarında Saygılı'nın da bulunduğu 12 kişi tutuklama talebiyle, bir kişi ise yurtdışı çıkış yasağı adli kontrolü uygulanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Şüpheli polislerin sorgusu İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılacak.

PARALEL YAPIDA 3. DALGA OPERASYONU


Emniyette ''paralel yapı'' iddialarına ilişkin yürütülen operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 33 polisin de gözaltına alındığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 32 emniyet mensubunun ardından, aranan 1 polis de gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan 2'sinin il emniyet müdür yardımcısı, 3'ünün şube müdürü, 1'inin emniyet amiri, 8'inin başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı, 19'unun da polis memuru olduğu kaydedildi.

Şüpheliler hakkında ''görevi kötüye kullanmak'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'', ''casusluk'', ''gizliliğin ihlali' suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

Gözaltına alınan 2 il emniyet müdür yardımcısından Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi' nde görevli Hamza Tosun Ankara'da, meslekten ihraç edilen Mahir Çakallı'nın ise İstanbul'da gözaltına alındığı öğrenildi.

Meslekten ihraç edilen şube müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile halen Karaman'da görev yapan şube müdürü Yasin Topçu'nun da İstanbul'da yakalandığı kaydedildi.

22 temmuz operasyonunun 3. dalgasında gözaltına alınan 17 kişiden aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı'nın da bulunduğu 4 kişi savcılık sorgularının ardından akşam saatlerinde serbest bırakılmıştı.

Şüphelilerden 1 emniyet amirinin Afyonkarahisar'da, 4 başkomiserin İstanbul, Diyarbakır, Bitlis ve Van'da, 1 komiserin İstanbul'da, 3 komiser yardımcısından 2'sinin İstanbul, diğerinin Muğla'da, 19 polis memurunun da İstanbul, Ağrı, Adıyaman, Ardahan, Diyarbakır, Erzurum, Giresun, Hakkari, Kütahya, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak'taki adreslerinde gözaltına alındıkları bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, operasyonla ilgili, 'Türkye Cumhuriyeti hükümetini yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettiklerinin tespit edilmesi üzerine, eski Mali Şube görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır' dedi.

16 İLDE OPERASYON

Emniyette ''paralel yapı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 16 ilde bu sabah saatlerde operasyon düzenlenmiş, operasyon kapsamında 33 polis hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildirilmişti.