'Soma Düzenlemesi Tüm Maden Şehidi Yakınlarını Kapsamalı'

Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Nihat Hanay, "Torba Yasa" ile Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitirenlerin ailelerine tanınan hakların, bu tür olaylarda ölen madencilerin tümünün yakınlarına tanınmasını talep etti.

Hanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneğini, maden şehitlerinin çocuklarının eğitimi ve gelişimi için kurduklarını söyledi.

"Torba Yasa" tasarı halindeyken TBMM'de bazı bakan yardımcıları ve partilerin grup başkanvekilleriyle görüştüğünü aktaran Hanay, maden şehitleri için hem komisyona hem de bakanlıklara birçok önerge sunduklarını belirtti.

Yürürlüğe giren yasa maddelerinin bazı kesimlerde beklenti oluşturduğunu dile getiren Hanay, "Önerdiğimiz maddeler Soma için harfiyen çıktı ama Türkiye genelinde çıkmadı. Devletin veya hükümetin, vatandaş ayrımı yapmaması gerekir. 1 Ekim'de Meclis'e gideceğiz. Başta ön görüşmeler yapacağız. Sonra ailelerle gideceğiz. Yasanın, Türkiye'de maden şehidi olanların tamamının yakınlarını kapsamasını istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz" ifadesini kullandı.
- "Kanuna bir madde eklenebilirdi"
Hanay, yasanın Soma'daki faciadan 99 gün sonra çıkarıldığını hatırlatarak, bir madde eklenip Türkiye'deki tüm maden şehidi yakınlarının yararlanmasının sağlanabileceğini ancak bunun gerçekleşmediğini anlattı.
Komisyona sundukları raporun, kabul edilmesi halinde devlete külfet getirmeyeceğini savunan Hanay, şöyle devam etti:
"Önerilerimiz, maden şehidi çocuklarını kapsıyor. Çocuk bir günlük dahi olsa bunun takibini sivil toplum kuruluşları ve devlet yapsın. Bu çocuklar 18 yaşına girdiği zaman, üniversite okumak istemiyorsa Kamu Personel Seçme Sınavına girmeden devlet memuru olsun. Bu isteğimiz Soma için çıktı. Üniversitede okuyorsa okuduğu branştan memur olarak alınsın. O da kabul edildi. Evlenmemiş veya çocuğu olmayan maden şehidinin de ağabeyi veya kardeşini alınsın. Bu da kabul edildi ancak sadece Soma için kabul edildi. Yetkililer, Meclis açıldığında yeni bir 'Torba Yasa' çıkacağını ve bundan tüm maden şehidi yakınlarının yararlanacağını bize söyledi.

Hazır çıkmış yasa var. Niye bu yasanın kapsamı genişletilmedi? Biz çok şey istemedik. Bu konuda milletvekillerinden, Anayasa Mahkemesine itiraz etmesini istirham ediyoruz. Bu konuda hazırladığımız dosyayı grup başkanvekillerine ve bakanlara sunacağız. Gerekirse Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza göndereceğiz. Bu yanlışın bir an önce çözülmesini istiyoruz."

Kaynak: AA