Orman Köylüleri İçin 'Sedir Mantarı' Projesi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de yüzde 90'ı Adana'da doğal ortamda yetişen, büyük çoğunluğu ihraç edilen sedir mantarının üretiminin artırılması için Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) destekli proje hazırladı.

Dünyada, Avrupa, Japonya, ABD ve Türkiye'de sınırlı alanlarda yetişen sedir mantarı, biyolojik özellikleri nedeniyle kültür ortamında üretilemiyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 400 ton ürün elde edilebilecek potansiyel bulunuyor. Domuz ve keçi gibi hayvanların verdiği zarardan dolayı toplanabilen miktar yarı yarıya azalıyor. 150 ton civarında birinci sınıf mantar ihraç edilirken 50 tonu yöre insanları tarafından tüketiliyor.
Türkiye'de yüzde 90'ı Adana'nın Feke ilçesinde elde edilen mantar, eylül ayındaki yağışa bağlı olarak ekim ve aralıkta sedir ormanlarında ortaya çıkıyor. Orman köylüleri, sedir mantarının kilogramını 40 liradan satıyor.
Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, AA muhabirine, orman köylülerinin, bulunduğu yerde yaşamına devam etmesini önemsediklerini, yaşam standardını yükseltmek ve gelirini artırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını söyledi.

Bölgedeki 21 orman köyünde gelir kaynakları arasında önemli yer tutan sedir mantarının üretiminin artırılmasına dönük de proje hazırladıklarını belirten Erol, "Sedir mantarı, doğal yetiştiği için kültür üretimi yapılamıyor. 'Doğal ortamında daha fazla nasıl yetişir, doğal yaşam alanları nasıl korunur?' diye düşündük. Bu amaçla sedir mantarının sosyal ve ekonomik boyutunu içeren proje hazırladık" dedi.

Proje sayesinde mantarın kalitesinin de yükseleceğine dikkati çeken Erol, şu bilgileri verdi:
"Mantarın yetiştiği alanlar, domuz ve keçi gibi hayvanların zararına maruz kalıyor. Besicilere, otlatma planı yapılarak yeterli alan verilecek. Yaban domuzunun zararını önlemek için de alanın çevresi tel örgüyle çevrilecek. Bölgeye sulama sistemi kurularak, yağışın az olduğu dönemde sistemden yararlanılacak. Aralık ayında erken don tehdidine karşı da alanın sera altına alınması sağlanacak. Bu süreçte ayrıca çiftçilerimize mantar toplama eğitimi de verilecek."
- Köylünün direkt ihracat yapması sağlanacak
Erol, projenin başarıya ulaşılması halinde sedir mantarı yetiştirme alanlarının orman köylüsünün düzenli faydalanmasına sunulacağını belirtti.

Bu alanlarda koruma, sulama ve sera gibi unsurların yapılması için köylüye ORKÖY Projesi'nden uygun kredi sağlanacağını ifade eden Erol, şunları söyledi:
"Üretimde kalite ve hedeflenen miktarın elde edilmesi halinde pazarlama ile ilgili tedbir alınacak. Bu konuda kooperatifler aracılığı ile pazarlama yapılarak aracıların kaldırılması ve köylülerin gelirden daha fazla pay alınması için gerekli eğitim verilecek. Köylerde kooperatif kurularak ambalaj, soğuk hava deposu gibi tesisler vasıtasıyla köylünün doğal ortamda topladığı ürünü kendisinin ihraç etmesi yönünde çalışma yapılacak. Bu proje ile 600 ton mantar üreterek bu yörede köylülerin paylaşabileceği yaklaşık 30 milyon liralık değer oluşturulması amaçlanıyor."
Erol, Çukurova ve Sütçü İmam üniversitelerinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Prof. Dr. Saadet Büyükalaca ve Yrd. Doç. Hatıra Taşkın, proje koordinatörü ve Orman Bölge Müdür Müdür Yardımcısı Yaşar Yaman Sağlam, şube müdürleri Zekeriya Beydilli ve Hakan Doğan ile Feke Orman İşletme Müdürlüğü personeline, projeye katkılarından dolayı teşekkür etti.
Kaynak: AA