Dolar tutulamıyor

Dolar 8 ayın yeni zirvesine ulaştı.

Dolar tutulamıyor
Merkez Bankası'nın döviz satım ihale alt limitini artırıp, piyasaya sağladığı likiditeyi kısması ardından TL Cuma günü gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışırken, dolarda global bazda devam eden güçlenme eğilimi ile dolar/TL bu sabah sekiz ayın yeni en yükseği olan 2.27'yi aştı.

Piyasalar bugün Hazine ihaleleri, TCMB'nin likidite adımlarını ve dış piyasalardaki gelişmeleri izleyecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bugün Dünya Ekonomik Forumu (WEF)kapsamında "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Harekete Geçirilmesi" konulu oturumun açılışında konuşacak, ardından devam edecek panelde panelist olarak yer alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de WEF kapsamında "Büyümeyi Teşvik Edecek Etkin Piyasa Altyapısı" konulu panele katılacak.

Hazine bugün 10 Temmuz 2019 itfalı 6 ayda bir yüzde 4.25 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden, 18 Eylül 2024 itfalı 10 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 1 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvili ilk kez ihraç edecek.

Ayrıca saat 1000'da Eylül ayı tüketici güven endeksi açıklanacak.

Yurtdışında ise saat 1500'te Almanya Eylül ayı öncü enflasyonu, 1530'da ABD kişisel gelirler ve çekirdek tüketim harcamaları ve 1700'de ise Ağustos ayı ABD bekleyen konut satış verisi izlenecek.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin Cuma günü döviz satım ihale tutarını artırması ve TL'yi sıkıştırması biraz daha iyi performans göstermemizi sağlamıştı fakat dolarda global güçlenme olduğu sürece kurdaki yükselişin de önüne geçmek zor. TCMB 2.25'in üzerinde bir kurdan rahatsızlık duyduğunun sinyalini verdi piyasaya. Sonuçta döviz satım ihalelerinde günlük minimum tutarın 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarılması aslında miktar olarak çok ekstra bir arz sağlamayacak. Özellikle yabancı talep zaten oldukça yüksek. Ama önemli olan miktar değil mesaj. Bugün de sıkılaştırma adımları izlenecek ancak dolardaki hareket önemli. Güçlenme devam ederse TCMB kurdaki yükselişin önüne sınırlı geçer" dedi.

Dolar ABD'de açıklanan büyüme verisinin ardından yeni haftaya yen karşısında altı yılın en yükseğine yakın seviyede başlarken, para birimleri sepeti karşısında da dört yılın yeni en yüksek seviyesini gördü. Dolar endeksi son olarak yüzde 0.1 kadar yükselişle 85.714 seviyesinde yer aldı.

ABD'de Cuma günü açıklanan veriye göre, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği büyüme, daha önce açıklanan yüzde 4.2 seviyesinden yüzde 4.6'ya revize edildi.

Repo ihalesi ve döviz satım ihalelerine ilişkin açıklamalar sonra 2.2640 seviyelerinden kademeli olarak 2.2551'e kadar gerileyen dolar/TL, Cuma saat 1827'de 2.2617/2.2623 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah 2.2720'ye kadar yükseldikten sonra saat 0907'de 2.2691/2.2700 seviyesinden işlem görüyor.

Cuma günü aynı saatte 2.5657 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.5727 seviyesindeydi.

TCMB'nin likiditeyi sıkılaştırması Cuma günü faizlerde ise yükselişe neden olmuştu.

Tahvil/bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, spot kapanışta ortalama yüzde 9.68 seviyesindeydi. Cuma günü yüzde 9.86 seviyesine kadar yükselen 10 yıllık tahvil, valörde son işlemde ise yüzde 9.85 seviyesindeydi.

Öte yandan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde 9.61 seviyesine kadar yükseldikten sonra spot kapanışta son işlemde yüzde 9.58 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde valörde ise işlem olmadı.

Merkez Bankası adımları

TCMB son günlerde döviz kurlarında görülen oynaklık sonrası Cuma günü döviz satım ihale alt limitini artırırken, piyasaya sağladığı likiditeyi de kıstı. Likidite sıkılaştırmaları sonrası Piyasa Yapıcı (PY) bankalar TCMB'den Mayıs'tan beri ilk kez gecelik vadede repo imkanı kullandı.

TCMB'nin önümüzdeki dönemde de kurdaki yükselişi likidite politikasını daha etkin kullanmak yoluyla kontrol altına almaya çalışması bekleniyor.

TCMB Cuma günü en az 10 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihale tutarının bugün itibariyle en az 40 milyon dolara yükseltileceğini açıklamış ve Cuma günkü ihalede de 40 milyon dolar satmıştı.

Bankacılar döviz satım ihale alt limitinin artırılması ve likidite sıkılaştırılması adımlarının birlikte atılmasının TCMB'nin TL'de son dönemde görülen değer kaybından "rahatsız" olduğunu ve daha fazla adım atmaya hazır olduğunu gösterdiğini belirttiler.

TCMB'nin sıkılaştırma adımları ardından Perşembe günü yüzde 8.30 seviyesinde bulunan ortalama fonlama maliyeti de Cuma günü yüzde 8.61'e yükselmişti.

Öte yandan bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB Cuma günü piyasaya ihtiyacının 5 milyar TL altında likidite sağlayarak gecelik piyasada faizlerin çift haneye yükseltmesine neden oldu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de dolar/TL kurunun 2.15-2.25 bandında kalmasının dış ticaret dengeleri açısından makul seviyeler olduğunu belirtti.