Sırbistan'daki Lgbt Yürüyüşü

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, başkent Belgrad'da bugün düzenlenen lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel (LGBT) yürüyüşüne dair, "Bugün herkese, Sırbistan'ın ciddi bir devlet, hukuk ve düzen ülkesi olduğunu gösterdik" dedi.

Yürüyüşün sona ermesinin ardından Başbakanlık'ta basın toplantısı düzenleyen Vuçiç, yürüyüşün büyük bir olay çıkmadan sona ermesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

LGBT yürüyüşünün Avrupa Birliği (AB) isteği için değil, insan haklarına, kanunlara ve anayasaya gösterilen saygıdan dolayı düzenlendiğini vurgulayan Vuçiç, "Bugün herkese, Sırbistan'ın ciddi bir devlet, hukuk ve düzen ülkesi olduğunu gösterdik" ifadesini kullandı.
Vuçiç, LGBT yürüyüşü karşıtı bir eylem yapmayan Belgradlılara da "evlerinde oturmayı seçtikleri" için teşekkür etti.
Yürüyüşün güvenliğini sağlayan polis ile bir grup arasında yaşanan arbedede kardeşi Andrey Vuçiç'in de yaralandığı haberlerini doğrulayan Vuçiç, "Bugün hayatımdaki en zor günlerden biri. Onu ve güvenliğimden sorumlu iki görevliyi başları kanlı gördüğüm an benim için çok ağırdı. Bunu yapanlar özür diledi. Herhangi bir şikayet olmayacak. Polisler işlerini yapıyorlardı" diye konuştu.

Vuçiç, gün boyunca güvenliği sağlayan kaç polisin olduğunun değil, dünyaya Belgrad'da kötü fotoğrafların gitmemiş olmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bazı grupların B92 televizyon kanalı binasına saldırdığını ve olayda bir polis memurunun yaralandığını bildiren Başbakan Vuçiç, yasaları çiğneyenlerin en kısa zamanda cezalandırılacağı sözünü verdi.
Belgrad'da bugün düzenlenen "Onur Yürüyüşü"ne yaklaşık 2 bin kişi katılırken, güvenliğin sağlanması için 7 bine yakın polis görevlendirilmişti. Gün boyunca bazı noktalarda, yürüyüşe engel olmak isteyen gruplarla polis arasında arbedeler yaşansa da büyük çaplı bir olay meydana gelmedi.
Kaynak: AA