Ebola Şüphesiyle Gözlem Altına Alınan Nijerya Uyruklu Kişi

İstanbul'da ebola şüphesiyle gözlem altına alınan Nijerya uyruklu Fabian Chiman Egeolu'de virüse rastlanmadığı belirtildi.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Eylül'de yüksek ateş, kas ağrısı ve halsizlik şikayetleriyle Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 43 yaşındaki Nijeryalı hastanın, ilk müdahalesi yapıldıktan sonra gerekli tetbirler alınarak Sağlık Bakanlığı ebola referans hastanelerinden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine alınarak gönderildiğini anımsattı.
Enfeksiyon kliniğine yatırılan hastanın deneyimli uzmanlar tarafından muayenesi yapılarak tedavisine başlandığını ifade eden Hatipoğlu, "Ebola salgınının görüldüğü Batı Afrika bölgesinde vaka sayısı 6 bin 263'e, ölüm sayısı 2 bin 917'ye yükselmiştir. Bu bölgede en az vaka ve ölüm Nijerya'dadır. Buradaki hastamız Nijerya'nın Owah-Abe bölgesinde ikamet etmekte. Salgın görülen bölgeye 40 kilometre uzaklıktadır" dedi.

İş adamı olan Nijeryalı hastanın THY'nin TK-626 sayılı Lagos'tan 20 Eylül'deki kalkış uçağı ile İstanbul'a geldiğini, uçakta mürettebat hariç 199 yolcu bulunduğunu dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Hastanın şikayetleri birçok hastalıkla örtüşmekteydi. Az bir ihtimal de olsa uzmanlarımız geldiği bölge itibarıyla ebola virüsünü düşünmek zorundaydı. Bu hastalığı ekarte etme adına bu yönde kan alınarak referans laboratuvara gönderildi. Genel durumu düzelen hastanın ebola virüs testi negatif geldi, korkulan olmadı."
- "Ülkemizde bugüne kadar ebola hastalığı görülmedi"
Hatipoğlu, halkın bu konuda rahat olması gerektiğini vurgulayarak, "Benzer şikayetler olduğunda 'Acaba ben ebola mı oldum' diye gereksiz yere kendilerini üzmelerini arzu etmiyoruz. Çünkü ülkemizde bugüne kadar ebola hastalığı görülmedi. Olmayan virüsün bulaşmayacağını vatandaşlarımızın bilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA