Burhaniye'den Kısa Kısa

Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında vatandaşları uyardı.

Kuduzdan korunmanın en etkili yolunun bilinçli olmaktan geçtiği belirtilen merkezin yazılı açıklamasında, şunlar kaydedildi:
"Kuduz, insanlık tarihindeki en eski ve en ölümcül hastalıktır. Kuduz hastalığının öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla bütün dünya, 28 Eylül'de birlikte hareket etmektedir. Kuduzun önlenebilir bir hastalık olduğu, buna rağmen dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişinin öldüğü ve bunların yarısının 15 yaş altı çocuklar olduğu mesajlarının herkese duyurulması amaçlanmıştır. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır."
- 29 Eylül Dünya Kalp Günü
Burhaniye Toplum Sağlığı Merkezi, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişinin öldü ve tüm ölümlerin yüzde 63'ü, bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana geldi. Dünyada her üç kişiden ikisi, bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri kalp ve damar hastalıklar nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin 7.3 milyonu kalp krizine bağlıdır."
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği ifade edildi.

Kaynak: AA