Adana'da 'İyi Pamuk' Üretimi Arttı

Dünyada pamuk üretimini daha sürdürülebilir kılmak için oluşturulan "İyi Pamuk Girişimi" (Better Cotton Initiative-BCI) kapsamında Adana'da üretim alanı ve üretici sayısı geçen yıla göre artış gösterdi.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, yazılı açıklamasında, dünya çapında milyonlarca çiftçinin daha sağlıklı koşullarda kaliteli pamuk üretmesi için uluslararası büyük tekstil firmalarının da katılımıyla BCI oluşturulduğunu kaydetti.

Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan BCI lisanslı pamuğu Türkiye'de üreterek ülke sanayicisinin dışa bağımlılığını azaltmak istediklerini ifade eden Çalışkan, şu bilgileri verdi:
"Adana'da üretimine geçen yıl başlanan BCI pamuğu, çevreye, insana ve ekonomiye olumlu etkisinden dolayı talep görüyor. Bu yıl borsamız koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar sonucu üretici sayısı 17'ye, üretim alanı 13 bin 850 dekara yükseldi. Bu durum bizleri sevindirmiştir. Türkiye'de üretilecek pamuğun BCI standardına sahip olabilmesi için sisteme dahil olan üreticilerimiz ile bilgi paylaşımı, desteklenmesi ve kontrol edilmesi konusunda yoğun çalışma sarf etmekteyiz."
Çalışkan, bu yıl Adana'da BCI standardında üretilen ilk pamuğun bir çırçır fabrikasında işlenerek lif halinde satıldığını da bildirdi.
Kaynak: AA