'Kültür Varlığı' İlan Edilince Tadilatı Yapılamayan Cami

Burdur'un Taşkapı köyünde yaşayanlar, "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" ilan edilen hasarlı caminin restore edilmesini ya da kendilerinin tadilat yapmalarına izin verilmesini talep ediyor.

Taşkapı köyünde 1907 yılında yaptırılan, mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait cami, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2011 yılında "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" ilan edildi.
Köylüler bazı bölgelerinde çatlaklar oluşan, çatısı akan, duvarları zarar gören caminin tadilatının ya da restorasyonunun yapılmasını istiyor.
Köy muhtarı Aydemir Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Burdur Müftülüğünün bilgisi dahilinde caminin tadilatının yapılması için kurula dilekçe yazdıklarını anlattı.
Bu taleplerinin cami "tarihi eser" olduğu gerekçesiyle geri çevrildiğini belirten Altay, "Antalya'dan buraya arkeologlar geldi. Camiyi kesinlikle yapamayacağımız yönünde karar çıktı. Bölge Kuruluna giderek yerinde de girişimde bulunduk ama hiçbir sonuç alamadık" dedi.

- "Caminin tarihi değeri yok"
Altay, köy nüfusunun binin üzerinde olduğunu, bu nedenle mevcut caminin talebe cevap vermediğini anlattı. Yaşlıların zamanında "bizim de bu camide taşımız olsun" diyerek çevredeki bazı taşları caminin çevresine koyduklarını belirten Altay, şöyle konuştu:
"Aslında caminin tarihi değeri yok ancak bu taşlar dolayısıyla cami tarihi olarak gösteriliyor. Bu nedenle Bölge Kurulu bizim caminin tadilatını yapmamıza izin vermiyor, kendisi de yapmıyor. Bir çivi bile çakamıyoruz. Cami tarihi olsa zaten biz de koruruz ama böyle bir şey yok. Yetkililerden camiyi yıkıp yeniden yapmalarını, eğer bu da olmuyorsa restorasyonunun gerçekleştirilmesini istiyoruz. Çünkü bizim yapmamıza müsaade etmiyorlar. Ama caminin duvarında çatlaklar var, tabanı çöküyor, çatısı akıyor."
Köylülerden Ömer Çakır ise yıllardır caminin yapılması için çaba harcadıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Caminin bu yıl yaşanan Ağlasun depreminde de zarar gördüğünü ifade eden Çakır, "Nüfus fazla olduğu için camiyi büyütmek istedik ama bu da olmadı. İnsanlar namazını dışarıda kılıyor. Caminin altı boşluk, burada fareler var. Farelere zehir atıyoruz ama bu kez ölüsü koku yapıyor. Zemindeki tahtaların arası boşluk ve eğik. Cami çökmesin diye içeriye direk koyduk" diye konuştu.


Kaynak: AA