Dörtyol'da Kriz Merkezi Toplantısı Yapıldı

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, Kurban Bayramı öncesinde kurulan pazarlardaki kurbanlıkların kesif yemle beslenerek, günde en az 2 bin kalori almasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlıkların veteriner hekimlerin kontrolündeki ahırlardan, izinli satış noktalarından ve hayvan pazarlarından alınmaları gerektiğini belirterek, kulak küpelerine ve sağlık raporlarına dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
"Sağlıklı hayvanın tüyleri yatık ve parlak, gözleri donuk değil, canlı olur" diyen Karanfil, "Ağız ve burun akıntıları olmaz. Bunlara bakarak sağlıklı olup olmadığını anlayabiliriz. Bu tür hayvanları alırsalar, sağlık açısından risk taşımayan hayvan almış olurlar. Akabinde de bunlara bakmaya devam ederler" şeklinde konuştu.

Bayrama kısa süre kaldığına işaret eden Karanfil, kurbanlıkların zaten besiden geldiğini, bundan sonraki süreçte düzgün beslenerek etlerinin lezzetinin artacağını kaydetti.

Kurbanlıkların bakımının kesif yemlerle yapılması gerektiğine dikkati çeken Karanfil, şöyle konuştu:
"Düzgün beslenmeden gelmiş kurbanlığın bundan sonraki süreçte bakımı, 'kesif yemleme' dediğimiz, tane yemlerle besleme ağırlıklı olacaktır. Yüzde 90'lara varan kesif yem oranı olacak. İçindeki kaba yem oranı, yani 'saman, çayır, silaj' diye tabir edeceğimiz yem oranı, oldukça az olacak. Kesif, tane yemler fazla olacak. Burada oran yüzde 90, bu oranın içinde mutlaka artan şekilde enerji yemlerinin olması gerekecek. Buğday, mısır, arpa ya da bunların kırmalarının yemin içinde yüzde 80'lere varmasını öneriyoruz. Hayvanın son zamanlarında alacağı enerji, aynı zamanda vücudun iç yağını dolduracak. Etin içindeki boşlukları dolduracak. Kesimden sonra damağımıza hitap eden daha güzel et çıkmış olacak."
- Günlük ortalama 2 bin kalori verilmeli
Karanfil, yüzde 5-6 kesif yem verilmesi gerektiğini aktararak, "Yani 100 kilogram gelen hayvana 6 kilogram civarlarında, 200 kilogram gelen canlı hayvanlara da 12 kilogram kesif yem günlük verilmelidir. Bu kesif yemlerin içinde de yüzde 90'lara varan oranda enerji yemi, yani buğday, arpa ve mısır versinler. Günlük verilecek yemler ortalama 2 bin kalorilik olmalıdır" dedi.

Yıl içinde hayvanların yüzde 30'unun sadece Kurban Bayramı'nda kesildiğini anlatan Karanfil, kesimlerin hayvan hareketi ve hastalıkları risklerini de beraberinde getirdiğini vurguladı.
Çevre illerde "mavi dil" ve "şap" hastalığının baş gösterdiğini dile getiren Karanfil, yetiştiricilerin mutlaka sağlık raporu bulunan ve aşılı hayvanları alması konusunda uyardı.
Kaynak: AA