Soma'daki Maden Faciası

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, amaçlarının Soma'daki maden kazasının neden ve nasıl olduğunu net bir biçimde ortaya koymak olduğunu belirterek, "Net şekilde ortaya koyamazsak sağlıklı öneriler bulamayız" dedi.

Soma'daki maden kazalarını araştırarak, iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla çalışma yürüten Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri, Eynez Maden Ocağı Soma AŞ Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İMBAT Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici ile bir araya gelerek bilgi aldı.
Görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Alaboyun, "Amacımız bu kazanın neden olduğunu, nasıl olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktır. Net şekilde ortaya koyamazsak sağlıklı öneriler bulamayız. Olayın nasıl olduğuna yönelik net bir veri elimizde olmazsa bizi yanlış yönlendirebilir. Bu sorun hepimizin sorunu, çözülmesi önemli. Olayı net bir şekilde ortaya koyacağız ki bir daha benzer olaylar yaşanmasın" dedi.

Alaboyun, dün facianın meydana geldiği ocağa girdiklerini, ocakta yangın ve uzun süredir çalışma olmaması nedeniyle çökme ve kabarmaların bulunduğunu ifade ederek, galerilerin yeniden elden geçirildiğini belirtti.

Kazanın yaşandığı bölge dahil bir iki ay içinde bütün tamirat işlerinin tamamlanmış ve ocağın çalışır hale getirileceğinin tahmin edildiğini söyleyen Alaboyun, "Ocak çalışır vaziyette getirildiği zaman komisyonun çalışma süresi bitmez ise tekrar gelip kaza mahallini bir daha görmek istiyoruz" diye konuştu.

Madenciliğin çok dinamik ve biyolojik bir yapı olduğunu, 5 gün çalışmaması durumunda kendiliğinden çökmelerin meydana gelebildiğini vurgulayan Alaboyun, bu nedenle maden ocağında kazanın yaşandığı an ile şu anki an arasında büyük farklar olduğunu belirtti.

Her bölgedeki ocağının kendine has özellikleri bulunduğunu, Soma'daki üretim ile Zonguldak bölgesindeki üretimin farklılıklar taşıdığını vurgulayan Alaboyun, şöyle dedi:
"Bir otomobil fabrikasında üretim hatları yüzde 99 bir birine benzerken, madencilikte üretim hatlarının yüzde 40-50'inde ortak yönler var. Geri kalanı oradaki coğrafyanın özelliğine göre şekilleniyor. Yeraltı işletmeciliği bünyesinde metan gibi kendiliğinden yanma riskleri bulunuyor. Soma havzasında da temel sorun burada. Bölge bir de faylar olarak çok kırık bir yapıya sahip. Madenin bulunduğu bölgede 400'ün üzerinde boyu 5 ile 100 metre arasında değişen irili ufaklı faylar var. Çok büyük kırıklı bir alanla karşı karşıyayız. Bunlar kaza olduktan sonra farkına vardığımız olaylar"
Olayla ilgili daha önce 24 işçiyi dinlediklerini, bunlardan sadece 4'ünün olay anında ocakta olduğunu, bugün görüşecekleri kişiler arasında olay anında madende bulunan işçilerin bulunduğunu ifade etti.

Komisyon üyeleri daha sonra, Eynez Maden Ocağı Soma AŞ Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İMBAT Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici'den, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği "Eynez Karanlıkdere Yeraltı Hazırlık ve Üretim Planı" üzerinden bilgi aldı.
Görüşmeyi basın mensuplarının izlemesine izin verilirken görüntü alınması için kameralar çıkarıldı.
- Ekici, "Benim kanaatim olay yangından olmadı"
Komisyon başkanı ve üyeleri, plan üzerinden olayı anlatan maden yetkililerine sık sık sorular sordu.
Komisyona bilgi veren İMBAT Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici, "Benim kanaatim olay yangından olmadı. Bu benim kanaatimdir" dedi.

-Kurtarma faaliyetine katılan 5 işçi psikolojik tedavi görüyor
Kazanın ardından zehirli gazı tersine çevirmek için madende bin metre derinliğe 5 kişilik ekip gönderdiklerini ifade eden Aygün Ekici, "Hayatlarını riske ederek gönderdik. Bu arkadaşlar gerçekten ilk defa burada söylüyorum, son derece zorlandılar. Burunlarının ucunu dahi göremeden el yordamıyla, 20 kiloluk yükle madene girdiler. Buradaki arkadaşlara maskeleri ulaştırdılar. Madene giden kurtarma ekibindeki 5 kişi de psikolojik tedavi görüyorlar. İkisi gerçekten de ağır vaka. Çok zor şartlarda buraya girdiler ve tabi ki burada durumdan etkilendiler. Burada hiç bir şekilde kurtarma çalışması yapılamazdı. Hiç bir şekilde buradan işçileri tahliye etmek, yani bin metrelik derinlikten oksijenli ferdi kurtarıcılarla tahliye etmek mümkün değildi. Bu havanın ters çevrilme kararı ne kadar doğru olduğuna bir kanıttır" diye konuştu.


Kaynak: AA