Kurtarma Çalışmasına Katılan Beş İşçi Psikolojik Tedavi Görüyor

Soma’da meydana gelen maden faciasında işçileri kurtarmak için yerin altına giren işçilerden beşinin psikolojik tedavilerinin devam ettiği belirtildi.

Kurtarma Çalışmasına Katılan Beş İşçi Psikolojik Tedavi Görüyor

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyelerinin Manisa Oreko Otel’de Soma maden kazasının tanıklarını dinlediği programda ilk konuşmayı yapan İmbat Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici, 301 işçinin hayatını kaybettiği faciada, kazanın meydana geldiği madende işçileri kurtarmak için bin metre yerin altına inen 5 işçinin hala psikolojik tedavi gördüğünü söyledi.

Ekici, kurtarma çalışması sırasında yaşadıkları olaylardan çok etkilenen 5 işçinin 2'sinin çok ağır vaka olduğunu anlattı.

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Razı Alaboyun ve komisyon üyeleri, Manisa Oreko Otelde ilk olarak, 301 işçinin hayatını kaybettiği faciada kurtarma çalışmasında yer alan İmbat Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici'yi dinledi. Komisyon üyelerine bilgi veren Aygün Ekici, şöyle konuştu: "Facia sırasında buradaki kesit dumanın geriye, şimdi emici sistemden üfleyici sisteme döndüğünüzde bunların üzerine gelebilir endişesiyle buraya 5 kişilik tahlisiye ekibi gönderdik. Elindeki oksijenli ferdi kurtarıcılarla birlikte. Dumanın içerisine gönderdik hayatlarını riske ederek. Bu arkadaşlar gerçekten ilk defa burada söylüyorum. Son derece zorlandılar. Burunlarının ucunu dahi göremeden yaklaşık 20 kiloluk yükle buradan girdiler ve tutuna tutuna ve hiç bir yeri görmüyorlar, el yordamı ile madene girdiler ve bu arkadaşlara maskeleri ulaştırdılar."
İmbat Madencilik'te çalışan ve kurtarma çalışmalarına katılan 5 işçinin olaylardan sonra hepsinin psikolojik tedavi gördüklerini aktaran Ekici, şunları söyledi:
"Bu beş arkadaşımızın psikolojik tedavileri hâla devam ediyor. İkisi ise gerçekten ağır vaka. Beş kişiden ikisi çok ağır vaka olmak üzere 5'i de psikolojik bunalım içerisinde. Çünkü gerçekten çok zor şartlarda buraya girdiler ve daha sonra tabi ki burada durumdan çok etkilendiler. Yani burada bize şöyle de bir örnek oldu. Burada hiç bir şekilde kurtarma çalışması yapılamazdı. Hiçbir şekilde buradan işçileri tahliye etmek yani bin metrelik derinlikten oksijenli ferdi kurtarıcılarla tahliye etmek mümkün değildi. Bu havanın ters çevrilme kararı ne kadar doğru olduğuna bir kanıttır."
Maden faciasında bu kadar çok can kaybının olmasının asıl sebebinin de yürüyen bantlar olduğuna dikkat çeken Ekici, “Burada insanları öldüren banttı. İmbat madencilikte bu bantlar yangına dayanıklı bantlar olarak kullanılıyor. Bu faciadan sonra belli mesafelerle bu bant kenarlarına ekstra yangın söndürme birimleri kurduk” dedi.

Kaynak: İHA