'Hayata Dön, Uyuşturucunun Esiri Olma” Konferansı

Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Eden Sporcular Onursal Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Esenler’de öğrencilere “Hayata Dön, Uyuşturucunun Esiri Olma” başlıklı bir konferans verdi.

'Hayata Dön, Uyuşturucunun Esiri Olma” Konferansı

Ünlü spor adamı Serhat Karadağ’ın başkanı olduğu Gençlik Spor ve Eğitim Politikaları Derneği tarafından, Latif Çetintaş’ın koordinatörlüğünde düzenlenen konferansa Türkiye Olimpian Derneği Genel Sekreteri Dario Porsemay, Kamu Sen emeklileri başkanı Erol Güler ve Judo-Kuraş Uluslararası hakemlerinden milli judocu, antrenör Ahmet Apaydın katıldı.

Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezini dolduran ilköğretim öğrencileri, sigara alkol uyuşturucu ve bilhassa bonzai konularında aydınlatıldı. Prof. Dr. İbrahim Öztek 500 slayt eşliğinde aşağıdaki başlıklar altında spor eğitimi, kötü alışkanlıklar ve uyuşturucu konularını anlattı.

Bugün devletlerin bozulmuş insan sağlığını düzeltmek için bütçelerinden çok büyük paylar ayırdığını belirten Öztek, “Sağlığın korunması için aynı duyarlılığı göstermemektedir. Sosyal ve ekonomik düzeyleri düşük toplumlarda, aynı zamanda eğitim ve kültür eksikliği, insanları suç işlemeye ve kötü alışkanlıklara yöneltmektedir. İyi olmayan yaşam koşulları, uyuşturucu madde alışkanlığı ve kullanımını da teşvik etmektedir. Aile içi sorunlar, sosyo-kültürel etkenler, ekonomik düzey, şehirlere olan düzensiz göç ve artan gecekondu yaşamına bağlı olarak, ailelerinden kopmuş ve kimsesiz çocuklar sokakta kalmaya devam etmektedir” dedi.

UYUŞTURUCUNUN ESİRLERİ
Uyuşturucu bağımlılarının profilleriyle ilgili bilgi veren Öztek, “Başta şefkatten ve sevgiden uzak büyümüş, çocukluk ve ergenlik çağında aile yuvasının sıcaklığını ve güzelliklerini tatmamış, şiddet görmüş, horlanmış, iyi okul ve eğitim görmemiş, arkadaş çevreleri sokaktan gelmiş ve sakağı mesken edinmiş, güzel meziyetler edinememiş, kendisini geliştirecek sportif veya kültürel bir ortam bulamamış, teselli bulacak bir sevgili veya candan dosta daima muhtaç olmuş ve bunların kıymetine hiçbir zaman varamamış, daima hayal kırıklığına uğramış, kısa yoldan zengin olma, emeksiz kazanç sağlama ve şöhrete ulaşma kapılarında hüsrana uğramış gençler, önce sigaranın, sonra tinerin, sonra birayla başlayan alkolün ve ilerleyen zamanlarda da uyuşturucunun esiri olurlar” dedi.

Sporun tüm kötü alışkanlıklar için koruyucu kalkan olduğunu belirten Öztek, şunları kaydetti:
“Küçük veya erken yaşlarda spora başlama, spor alışkanlığı, kişinin gelecekteki sportif yapısını şekillendirir. Yaşam koşullarını basite indirmesini sağlar. Sağlıklı, üretken ve mutlu bireyler oluşturur. Fiziksel gelişimi, ruhsal ve zihinsel gelişim izler, Katılımcı ve paylaşımcı çok yönlü gelişme gösteren nesiller ortaya çıkar. Benden ve bencillikten uzak, kendine güvenen, cesur, toplumcu, bağımsız, işbirlikçi, ölçülü, dengeli, tutarlı, verici, işlenmiş ve şekillenmiş kişilikler ortaya çıkar. Sporun gerçek önemi işte budur.”
Uyuşturucunun dünya gençliğinin başının belası olduğunu ifade eden Öztek, “Sigara içindeki 4000 çeşit maddeden biri de radyoaktif maddedir. Her çeşit kalp damar akciğer hastalığı yanı sıra, Akciğer, gırtlak, mide ve idrar kesesi kanserinin sebebidir. Alkol; mide ülseri, mide kanseri, karaciğer sirozu ve kanseri yapar. Uyuşturucular; tüm sinir sistemini ve özellikle beyni etkiler. Sağlıklı düşünce ortadan kalkar. Tüm sistemlerin dengesi bozulur. Sağlık tamamen elden gider ve sonunda insan insanlığını kaybeder. Bonzai denilen zehir sigara gibi içildiğinde ciğerler parçalanır. Beyin hücreleri ve tüm sinir sistemi harap olur. Sağlıklı düşünülemez. Denge ortadan kalkar ve bu acı, bu çırpınışlar insanı intihara iter” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA