Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var

Hatay'ın Erzin İlçesi'ndeki sağanak yağış sele neden oldu. 4 kişi hayatını kaybederken, kayıp 2 kişi de aranıyor.

Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var
Meteorolojinin uyarılarına rağmen sel sularının bastığı, sahiplerinin can verdiği evlerin dere yatağına inşa edildiği anlaşıldı.

Dün gece başlayan sağanak yağışın ardından sabaha karşı Amanos Dağları'ndan gelen sel, ilçede birçok mahallede su baskınlarına neden oldu. 40 bin nüfuslu ilçenin özellikle Ilıca bölgesinde etkili olan sel suları, köprüleri yıkıp ağaçları kökünden söktü. Pansiyon, lojman ve evlerin birinci katları sular altında kaldı. Cadde ve sokaklardaki otomobil, minibüs gibi birçok araç ile ev ve işyerlerindeki eşya sel sularına kapılıp sürüklendi.

4 CESET BULUNDU

Olayın ardından Erzin'e Hatay ve Adana'dan AFAD ekipleri ile su altı arama polislerinin yanı sıra jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler, akşam saatlerine kadar 4 cesede ulaştı. Bu kişilerden 3'ünün 59 yaşındaki Osman Başaran, 46 yaşındaki Bayram Aydıngöli, eşi 42 yaşındaki Serap Aydıngöli olduğu saptandı. Cesedi bulunan kadının da Osman Başaran'ın eşi 48 yaşındaki Zahide Başaran olabileceği, henüz kesin teşhisin yapılamadığı belirtildi.

Arama kurtarma ekipleri sel sularına kapılan 50 yaşındaki Zeki Duran ile kimliği henüz belirlenemeyen bir kişiyi daha arıyor.

Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var

OTOMOBİLİ KURTARIRKEN SÜRÜKLENDİLER

Sel felaketinde hayatını kaybedenlerden Osman Başaran'ın Ilıca'da market ve pansiyon işlettiği, otomobilini kenara çekmek için aşağıya indiği sırada eşi Zahide Başaran ile birlikte sel sularına kapıldığı belirtildi.

Serap Aydıngöli'nin ise eşi Bayram Aydıngöli ile birlikte Osmaniye'de oturduğu ve yaz aylarında Ilıca'ya gelip çay ve gözleme sattığı bildirildi.

SULAR ÇEKİLDİ, FELAKET ORTAYA ÇIKTI

Yağışın durmasının ardından sular çekilmeye başladı ve selin verdiği zarar ortaya çıktı. Sel sularıyla sürüklenerek hurdaya dönen araçlar, kökünden sökülen ağaçların altında kalıp çamura saplandı. Bölgeye sevk edilen iş makineler yollardaki ağaç ve araçları kaldırmak için çalışmalara başladı.

Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş, Erzin Kaymakamı Hasan Yaman da bölgeye giderek incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi aldı.

PANSİYONLARDA KALANLAR TAHLİYE EDİLDİ

İlçede yağış dururken, Amanos Dağları'nda yağışın devam ettiği ve bu nedenle ikinci bir sel riski olduğunu belirten yetkililer, dağın eteklerindeki pansiyonların tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 70 pansiyonda kalan tatilciler ile Suriye ve Gürcistan uyruklu tarım işçileri, ekipler tarafından tahliye edilerek güvenli bölgelere götürüldü.

Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var

HASSA'DA 3 EV YIKILDI

Sağanak yağış, Hatay'ın merkez Antakya ve Hassa İlçeleri'nde de etkili oldu. Bazı ev ve iş yerlerinin sular altında kaldığı Hassa İlçesi'nde sağanak yağış nedeniyle ilçenin Arpalıuşağı Mahallesi'ndeki 3 kerpiç ev yıkıldı. Antakya İlçesi'nde ise cadde ve ana arterler göle döndü. Bazı yerlerde su seviyesi 40 santimetreye kadar çıkarken, vatandaşlar küreklerle rögar kapaklarını açmaya çalıştı. Suriyeli bir kadının kızıyla birlikte sağanak yağmur altında terlikleriyle yürümesi dikkat çekti.

METREKAREYE 71,5 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

Meteorolojiden alınan bilgilere göre ise sağanak yağış 3,5 saat sürdü. Saat 19.30'da başlayıp 23.00'e kadar devam eden ve sele neden olan sağanak yağışta metrekareye 71,5 kilogram yağmur düştü.

'GÖRÜLMEMİŞ BİR SEL FELAKETİ'

Erzin Belediye Başkanı Ak Partili Kasım Şimşek ise yaptığı açıklamada sel felaketinin çok büyük olduğunu belirterek, 'Gece yaşananlar görülmemiş bir sel felaketi. Kaplıcalardaki vatandaşlarımızdan aldığım ilk bilgilerde 9 kişinin kayıp olduğu söyleniyordu ama net değil' dedi.

Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var

'EVLER DERE YATAĞINA YAPILDI'

Felaketi yaşayanlar ise, facianın evlerin dere yatağına yapılmasından kaynaklandığını belirterek, 'Sular gece saat 01.00 gibi tsunami gibi aniden geldi. Evlerin birinci katları suyla doldu. Aşağıya baktığımızda araçlarımızın yerinde olmadığını, suyla akıp gittiğini gördük. Dere yatağına evlerin yapılmasına izin verilmesi nedeniyle bu sel felaketini yaşadık. Bu evler yapılmasaydı bu felaket yaşanmayacaktı' diye konuştu.

Muhammed Gürz de dere yatağının ıslah edilmesi için daha önce yaptığı müracaattan bir sonuç alamadığını öne sürerek, '2012 yılında dere yatağının ıslahı için DSİ'ye dilekçe verdim ama ilgilenen olmadı. Sonra da bu felaket yaşandı' dedi.

METEOROLOJİ UYARMIŞTI

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de dün yaptığı duyuru ile vatandaşları sele karşı uyarmıştı. Meteorolojiden yapılan uyarıda gece saatlerinde Osmaniye'nin Merkez, Toprakkale ve Hasanbeyli, Adana'nın Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş, Hatay'ın Dörtyol, Erzin ve İskenderun ve Gaziantep'in Islahiye ilçelerinde, sabah saatlerinde ise Hatay'ın Merkez, Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış ile beraberinde ani sel ve su baskınlarının beklendiği belirtilmişti.

KAYMAKAMLIK: 4 ÖLÜ, 1 KAYIP

Erzin Kaymakamlığı, açıklama yaparak sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin de arandığını belirtti.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada cesetlerine ulaşılan kişilerin Osman Başaran, Bayram Aydıngöli, eşi Serap Aydıngöli ve Zeki Duran olduğu belirlendi. Kayıp olarak aranan kişinin ise ailesi tarafından 'Zahide' diye hitap edilen Osman Başaran'ın eşi Zübeyde Başaran olduğu bildirildi.

Öte yandan başı kopuk olan ve Zahide Başaran'a ait olduğu tahmin edilen cesedin Bayram Aydıngöli'ne ait olduğu öğrenildi.

Hatay'ın Erzin İlçesinde Sel: 4 ölü, kayıplar var