Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif Düzenli, kalp hastalarına kış mevsimine girerken grip aşısı yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor

Prof. Dr. Mehmet Akif Düzenli, 26 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık ölüm sebebinin kardiyovasküler hastalıklar olduğunu söyleyerek, “Mevsimsel değişikliklerin tüm vücut sağlığı üzerinde olduğu gibi kalp sağlığı üzerinde de önemli etkileri vardır. Bunları ana başlıklar halinde toplarsak, ani sıcaklık düşüşüne bağlı olarak damarlarda büzüşme meydana gelir ve bu da kalbin iş gücünü artırır. Aynı zamanda bazı hormonların vücutta artmasına bağlı olarak da hem çarpıntıya yol açan etkiler hem de pıhtılaşmaya eğilim, kanın akışkanlığında azalma gibi nedenlerle damarların aniden tıkanmasına yol açarak kalp krizine yol açabilir” dedi.

“GRİP VE DİĞER ENFEKSİYONLAR ANİ KALP KRİZİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR”
Grip ve diğer enfeksiyonların ani kalp krizi riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Düzenli, “Gribal enfeksiyonlar, mevsim geçiş dönemlerinde artmaktadır. Özellikle yaşlı kalp hastalarında vücut direnci azalmasına bağlı olarak normal bir kişide grip enfeksiyonu hiç belirti vermeden gerçekleşmesine rağmen yaşlı kalp hastalarında zatürree gibi çok ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Ani kalp krizlerinin en önemli sebebi, aniden damar tıkanmasıdır. Grip ve diğer enfeksiyonlar bu durumu artıran faktörlerdir. Eğer kalp hastaları grip önlemi almazlarsa, vücut direnci düşük olursa bu durum ani kalp krizini tetikleyebilir. Kışın beslenme alışkanlığı değişiyor. Yağlı yiyecekler tüketiliyor. En önemlisi de hasta egzersizleri bırakarak hareketsiz bir yaşam tarzına dönüyor. Bu da kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip. Kışın günlerin kısalması ve havanın erken kapanmasıyla insanların depresyona eğilimi artıyor. Kalp hastalıklarında depresyon çok sık görüleceği için bu hastalığa ait bulgular şiddetleniyor” diye konuştu.

“GRİP AŞISI KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR”
Kalp krizi riskinin kış mevsiminde 2-3 kat daha arttığını ifade eden Prof. Dr. Düzenli, “Kalp krizi riskini azaltmak ve vücut direncini artırmak için uyku düzenine ve beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Kışa girerken özellikle kalp yetmezliği, tansiyon ve şeker hastalarının mutlaka grip aşısı yaptırması lazım. Yapılan araştırmalarda eğer grip aşısı yapılırsa yüzde 50 oranında kalp krizi riskinin azaldığı saptanmış. Amerika’da yapılan son bir çalışmada ise sadece kalp krizi değil, kalp yetmezliği, ani kardiyak ölüm ve inme aşı yapılan hastalarda 3’te 1 oranında az görülüyor” şeklinde konuştu.

“DAMARLARDAKİ BÜZÜŞMEYE KARŞI KIŞ MEVSİMİNE UYGUN GİYSİLER GİYİLMELİ”
Ani sıcaklık düşüşünün damarlardaki büzüşmeye yol açan etkisini azaltmak için kış mevsimine uygun giysiler giyilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Düzenli, “Tabii ki C vitamini almalıyız ama solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bizi koruyan en önemli vitaminlerden bir tanesi D vitaminidir. Mutlaka D vitamini eksikliğini gidermeliyiz. Bunun dışında ilaçlarımızı düzenli kullanmalıyız. Egzersizi birden bırakmamalı ve kapalı alanlarda yapmalıyız. Soğukta kesinlikle egzersiz yapılmamalı. Kışa girerken mutlaka kalp hastalarının kalp doktorlarına giderek ne yapması gerektiği konusunda bir kontrol yaptırması lazım” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA