Chp’li Özel’den Madenlerle İlgili Açıklama

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu'nun dört aydır havanda su dövdüğünü öne sürdü.

Chp’li Özel’den Madenlerle İlgili Açıklama
Özel, maden işçilerini şu an Allah'tan başka koruyacak kimsenin olmadığını belirterek, “50 bin kişiyi ölüme gönderdiğimiz için her gece Allah'a dua etmeliyiz. Onları şu an Allah'tan başka koruyacak hiç kimse yok” dedi.


Gazetecilere açıklama yapan CHP Milletvekili Özgür Özel, Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu'nun Manisa'da çalışmalarına devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Dün Soma’da aynı şirkete ait iki madende incelemelerde bulunduk. Bugün burada sabahtan kurtarma çalışmalarında yer alan uzmanları dinledik. Öğleden sonra da işçi kardeşlerimizle görüşeceğiz. Yarın tutuklarla görüşeceğiz cezaevinde. Tabi bin sayfayı geçen tutanakla birlikte çok farklı bilgi var. Tabi temel amaçlarımızdan bir tanesi kazanın neden olduğunu ortaya çıkarmak daha önemlisi böyle kazaların hem de olduğu zaman ki can kayıplarını önlemek. Eğer bu konuda bir şeyler yapabilirse bu komisyon amacına ulaşmış ve başarıya ulaşmış demektir."
Her geçen gün gelişmeler olduğuna dikkat çeken Özel, şunları söyledi: “Yavaş yavaş komisyonun kafasında netleşen, bugün görüşmelerde üzerinde durduğumuz husus var ki, son derece önlenebilir, basit tedbirlerle çözülebilecek, ortaya çıkması engellenebilecek bir kazayı öncelikle mevzuatımızın eksikliğinden, daha uygulamanın mevzuatında geride kalmasından ama en önemlisi de ortaya çıkmış olan bir kazada işçilerin o anda nasıl davranacaklarını bilemediklerinden olduğu anlaşılıyor. Özellikle 250 kişiye yakın kayıp verdiğimiz S panosundaki arkadaşların sadece 150 metre ilerilerinde devletin nefesliği olarak tabir edilen ve doğal olarak ortaya çıkmış olan ve hazır olmuş olan yaşam odasını kullanamadıkları, oraya giden 5 kişinin sağ kurtulduğu, diğerlerinin 150 metre öte de kaldıkları, oysa karbonmonoksit maskelerini takıp doğru kullanabilseler ve 150 metrelik mesafeyi kat etseler orada belki 200-250 arkadaşın kurtulabileceği ortaya çıkıyor. Bu acil durumlara karşı hazırlıksız olunması, yeterince eğitim verilmemiş olması, özellikle de tatbikatının yapılmamış olması, yani bu yandan yangın gelirse bu yandakiler ne yapacak, diğer taraftan bir duman gelirse şu panodakiler ne yapacak. Bunların hepsinin önceden çalışılmış, ilim adamları tarafından onaylanmış ve pretize edilmiş ve işçiler tarafından tekrarlanmış ve tatbik edilmiş olması gerekiyor. Ama maalesef bu konuda mevzuatta bir şeyler var ama pratikte hiçbir şey yok. Biz özellikle ilk eğitimlerin 5 gün sürmesi gereken eğitimlerin bir kaç saat dışarıda verilip arkadaşların madene sokulduğunu da biliyoruz.”
Soma Komisyonu'nun raporunu yazacağını, bu raporda ortak ifadelerin yanında ayrıldıkları düşüncelerle ilgili muhalefet şerhlerinin de olacağını dile getiren Özel, şunları söyledi:
“Bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu şu. Soma'daki işçilere verilen sözler tartışılıyor, geride kalan ailelere verilen sözlerin bir kısmı tutuldu. Çalışan işçilerin özlük hakları için verilen sözlerin çok az bir kısmı tutuldu. Hiç yapılmayan ne var derseniz? İşçi sağlığı, iş güvenliği ve iş kazalarının önlenmesinde bırakın dünya standartlarının aranması, bu çağın gereklerini yakalayacak minimum standartları ne kanuna koymuş durumdayız, kanunda olmadığı gibi ikincil, üçüncül mevzuatı hazırlayacak olan Bakanlıklar görevlerini yapmamış durumdalar ve bu konu ile ilgili Soma Komisyonu 4 ayın ilk ayında bildiklerini söyleyip bir ara rapor yayınlanmasını biz istemiştik, önerimize diğer muhalefet partileri de katılmıştı. İktidar partisi oylarıyla ret edilmişti. Eğer ilk bir ayın sonunda önerilerimizi sıralasaydık ve bunlara yönelik çözümler hayata geçirilseydi bile bugün bir şey olurdu ama bugün bir arpa boyu yol almadığımızı ve her gün madenlere giren işçilerin 13 Mayıs günü Eynez maden ocağındaki işçiler kadar tehlike ile karşı karşıya olduğunu söylüyoruz. Şu an biz görevimizi yapmadığımız için elimizden gelen bir tek şey var, her gece her gün 50 bin kişiyi ölüme gönderdiğimiz için her gece Allah'a dua etmeliyiz. Onları şu anda Allah'tan başka koruyacak hiç kimse yok. Mevzuatımız uygun değil, hiç bir hazırlığımız da yok. Dört aydır havanda su dövüyoruz.”
Kaynak: İHA