4.koyun-keçi Panayırı Gönülleri Fethetti

Geçtiğimiz hafta sonu küçükbaş hayvancılık sektörünü Seferihisar’da buluşturan ‘‘4. Koyun-Keçi Panayırı’’nı değerlendiren, İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, benzer organizasyonların tüm Türkiye çapında düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

4.koyun-keçi Panayırı Gönülleri Fethetti

20-21 Eylül tarihlerinde, sektör temsilcileri, protokol ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen, 4. İzmir Koyun-Keçi Panayırının mimarı Özer Türer, koyun-keçi ürünlerinin tanıtılması ve bilinilirliğinin arttırılması yanında küçükbaş hayvan yetiştiricilerin kaynaşıp motivasyonlarının yükseltilmesi adına her ilde benzer organizasyonların tertip edilmesinin sektör geneline büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK DAHA FAZLA TANITILMALI
İzmir Koyun-Keçi Panayırının yıldan yıla büyüyerek daha verimli hale geldiğini söyleyen İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, koyun ve keçi ürünlerinin tüketim payının arttırılmasının önemine dikkat çekti. Açıklamasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in; ‘‘Türkiye coğrafyası küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır’’ sözüne atıfta bulunan Türer, ‘‘Anadolu’nun geleneksel kültürü küçükbaş hayvancılık üzerine kuruludur. Et krizlerini tamamen çözmemiz, geleneksel mutfağımızı sürdürülebilir hale kılmamız için koyun ve keçi ürünlerinin tüketimini arttırmalıyız. Keçi sütü tanıtımında yakaladığımız başarıyı kuzu ve oğlak eti ile devam ettirmeliyiz. Koyun ve keçide üretimin yanında tüketimde arttıkça et fiyatlarındaki yükseliş duracak, sofralar lezzetlenecek ve daha sağlıklı bir toplum yetişecektir.’’ dedi.

PANAYIRIN ARKASINDAKİ SEKTÖR, KENDİ GÜCÜNÜ GÖRMELİ
İzmir Koyun-Keçi Panayırı ile unutulan bir kültürün yaşatıldığını değinen Türer; ‘‘Panayırın ardındaki sektörel gücü görmeliyiz. Benzer organizasyonlar 81 ilimizin hepsinde düzenlenmeli. Tüketiciyle buluşmak, kamuoyu oluşturmak, hayvan ticareti, kaliteli örnek hayvanların sergilenmesi, yarışmalar ile genetik ıslah çalışmalarının teşvik edilmesi, yetiştiricinin kaynaşması ve motivasyonunun arttırılması gibi amaçlar ancak panayır ve benzeri büyük organizasyonlar ile sağlanabilir’’ sözleriyle bu faaliyetlerin önemine vurgu yaptı.

İZMİR PANAYIRI ULUSLAR ARASI OLMAYA ADAY!
Panayır organizasyonuna Türkiye’nin her yerinden katılım olduğuna ve ulusal bir kimliğe büründüğüne dikkat çeken Başkan Türer, İzmir Koyun-Keçi Panayırının, Uluslararası bir organizasyon olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Türer, 5. Yılında geleneksel hale gelip ulusal, 7. yılından itibaren uluslararası katılımla düzenlemek istedikleri panayır üzerinde, Kurban Bayramı sonrası Seferihisar Belediyesi ile ortak çalışmalara başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA