Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel Açıklaması

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.

Chp Manisa Milletvekili Özgür Özel Açıklaması
Ş'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda incelemelerde bulunarak, “Bugün girdiğimiz Eynez Maden Ocağı da eskisi kadar bile güvenli değil. Eski halinden de zor durumda" dedi.

Meclis Araştırma Komisyonu, 13 Mayıs 2014 Salı günü maden ocağı faciasının yaşandığı ve 301 işçinin şehit olduğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye ait Eynez Maden Ocağı'na inerek incelemede bulundu. Komisyon üyesi olan ve maden ocağına inen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Özel, burada 301 kişinin öldüğünü fakat aynı şartlarda hiçbir şey olmamış gibi 'Burayı toparlayacağız, burayı düzelteceğiz. Şuradaki tahkimatı yapacağız' anlayışındalar. Yani 13 Mayıs günü Eynez ne durumdaysa Türkiye'deki hiçbir maden ondan daha güvenli değil şu anda. Bugün girdiğimiz Eynez Maden Ocağı da eskisi kadar bile güvenli değil. Eski halinden de zor durumda" dedi.

"RESMEN ÜRETİME HAZIRLANIYORLAR"
Facianın yaşandığı Eynez maden ocağında sadece söküm çalışması için yaklaşık 300 kişinin çalıştığının söylediğini ifade eden Özgür Özel, "O 300 kişinin de her biri için her gece yatmadan önce başlarına bir şey gelmesin diye dua edeceğim. Böyle bir şey olmaz yani. Güya söküm için çalışıyorlar, ama resmen üretime hazırlanıyorlar" dedi.

Kendilerine madene inmeden önce VİP maske verildiğini belirten Özel, "Madene inmeden önce bize dağıtılan oksijen maskeleri VİP maskelerdir. Milletvekilleri nasıl havaalanlarında VİP salonuna alınıyorsa bu ülkede, oksijen maskesi de VİP maske. Bizi içeriye götürdükleri o araçta bizim için yapılmış, VİP Kuliker. Çünkü işçilerin her birisi o yolu yürüyerek gidiyorlar, çıkarken ise kömür taşınmadığı saatlerde bantla çıkıyorlar. Ayrıca bizi taşıdıkları bantın da mevzuata göre harekete geçmeden 20 saniye önce siren çalması etrafının ve üstünün kapalı olması gerekiyor. Yani bizi taşıdıkları o makina ile işçi taşısalar suç olur ama işçiler de zaten yürüyerek gidiyorlar" dedi.

Kaynak: İHA