Obama: IŞİD yok edilmeli

ABD Başkanı Barack Obama, BM İklim Zirvesi'nde konuştu.

Obama: IŞİD yok edilmeli
Obama, terör örgütü IŞİD'in yok edilmesi gerektiğini söyledi. Obama, "IŞİD zayıflatılmalı ve yok edilmeli" dedi.

BM Genel Kurulu'na seslenen ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü IŞİD'i yok etmek için askeri seçeneği kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Obama'nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

IŞİD'in ideolojisi çürütülürse örgüt yok olacaktır. Öncelikle mezhep çatışmalarını durdurmalıyız. BM Güvenlik Konseyi bugün bir araya gelecek ve aşırılığa karşı alınacak önlemleri görüşülecek. Önümüzdeki yıl buraya geldiğimiz de, bugün alınacak önlemlerin olumlu etkilerini görmeliyiz."

'MEZHEP ÇATIŞMASI VE AŞIRILIĞI REDDETMELİYİZ'
"Arap ülkeleri potansiyellerinin farkına varmalı. İyi okullar olursa, girişim sağlanırsa, insanlar gelişir. Kadınlar eğitime dahil olmalı. Ancak bu şekilde toplumlar gelişir. Kadınlar ve sivil kurumlar topluma katkı sağlarsa, hiçbir şekilde terör başarılı olamaz. Mezhep çatışmasını ve aşırılığı ret etmeliyiz. Biz teröristlere güvenli alan sağlamayacağız ve işgalci güçte olmayacağız. Aşırı ideolojiye karşı duracağız ve mezhep çatışmasının üstesinden gelenlere yardımcı olacağız."

'BİZ KORKU YERİNE UMUDU SEÇİYORUZ'
"Eğer uluslararası sistem çökerse ve biz uluslararası normları yerine getirmezsek, hoşgörüsüzlüğün, mezhep çalışmalarının üstesinden gelmezsek dünya çok daha kötü bir yer haline gelecek. Dünya istikrarsızlığa sürüklenebilir. ABD için seçenek açıktır. Biz korku yerine umudu seçiyoruz. Dünyanın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Büyük ve küçük devletler sorumluluklarını yerine getirmeli ve uluslararası normları uygulamalıyız."

"Dünyada artık okur yazarlık fazla. Sağlık şartları yükselmiş durumda. İnsanlar umutlarının peşinde gidiyor. Ancak bizi bir çok tehlikeler de bekliyor. Bizler burada otururken Ebola Batı Afrika'yı kavuruyor. Suriye ve Irak ta radikal gruplar terör estiriyor. Ukrayna'da kargaşa devam ediyor"

'RUSYA KARIŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR'
"Rusya Ukrayna nın doğusunu karıştırmaya devam ediyor. Orada bir uçak düşürüldü ve günlerce o bölgeye girilemedi. Ukrayna'nın o bölgeye girmesi günlerce sürdü. ABD, gücü doğrunun getirdiğine inanıyor. İleriye gideceğiz yoksa istikrarsızlığa sürükleniriz. İnsanları özgürlük ve geleceklerini belirleme hakkını savunulmalıdır. Ukrayna'da ateşkes anlaşması bu hedeflere ulaşmak için bir ilk adımdır."

'BİRLİKTE ÇALIŞMAYI TAAHHÜT EDİYORUM'
"Biz problemlerimizi çözmek için ortak bir zeminde buluşacağız. 21. Yüzyıl'ın bütün problemlerini çözmek için bütün küçük devletlerle birlikte çalışmaya taahhüt ediyorum."