Çağın Hastalığı Kanser, Üroloji Haftasında Ele Alındı

Çağımızın hastalığı kanser başta olmak üzere ürolojiyle bağlantılı çok sayıda hastalık, Dünya Üroloji Haftası kapsamında ele alındı.

Çağın Hastalığı Kanser, Üroloji Haftasında Ele Alındı
Her yıl yüz binlerce insana prostat kanseri teşhisinin konulduğunu belirten konunun uzmanları, erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.
Her yıl sadece Avrupa'da 350 bine yakın yeni prostat kanseri olgusu saptandığı bildirildi.

İdrar kaçırma sorunu ise 65 yaş ve üstü her 10 kişiden birisinde görülüyor. Prostat kanseri sıklığının tüm dünyada arttığını söyleyen uzmanlar, kanser tanısı almış erkeklerin yüzde 24’üne prostat kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Tüm sorunların önemine dikkat çekmek için Üroonkoloji Derneği, Ürolojik Cerrahi Derneği, Kontinans Derneği ve Minimal İnvaziv Üroloji Derneği’nin işbirliğinde İstanbul’da basın toplantısı gerçekleştirildi.

AİLEDE PROSTAT VARSA DİKKAT
İleri yaşlarda birçok erkeğin korkulu rüyası haline gelen prostat büyümesi ve prostat kanseri hakkında bilgi veren Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağ Çal, vücuttaki PSA değeri yükseldikçe kanser saptama sıklığının da arttığını dile getirdi. Çal, “Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerde hastalık daha saldırgan seyir gösterir. Bu nedenle, aile öyküsü olanlara erken yaşlarda mutlaka PSA testi yapılmalıdır. Yaşı 70 ve üzerinde olan kişilerde PSA testi sadece kendileri istekliyse yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

İKİ ERKEKTEN BİRİ BU SORUNU YAŞIYOR
Yaşanabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları neticesinde cinsel sorunların da sıkça yaşandığının altını çizen Ürolojik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Alıcı ise, cinsel sağlık bakımından 40 yaş üzeri her iki erkekten birisinde hafif, orta veya şiddetli ereksiyon sorunlarının ortaya çıktığını kaydetti.

Cinsel sorunların farklı sebeplerinin olabileceğini ifade eden Alıcı, “Ereksiyon sorununun sebebinin araştırılması sadece cinsel sağlık için değil, henüz belirti vermemiş kalp damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi ciddi kronik bir hastalığın erken tanısı için de önemlidir. Erken boşalma her üç erkekten birisinin sorunudur ve etkin biçimde tedavi edilebilmektedir.Kadın cinsel sağlığı da yine kronik hastalıklar nedeniyle erkekte olduğu gibi etkilenmektedir” diye konuştu.

ERKEN EVREDE SAPTANIYOR
Böbrek kanserinin teşhis ve tedavisinin önemini vurgulayan Üroonkoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen de, “Böbrek kanseri ürolojik kanserler içerisinde üçüncü sırada yer alıyor. Genel popülasyona baktığımızda ise bu bazen ilk 10 içerisine girebiliyor. Genel sıralamada ise yüzde 2-3 aralarında karşımıza çıkan bir kanser türü. Dünyada son yıllarda doktora ulaşımın erken sağlanmasıyla beraber böbrek kanseri farklı bir nitelik taşımaya başladı.

Biz artık böbrek kanserini çok daha erken evrede saptayabiliyoruz” dedi.

Program, Minimal İnvaziv Üroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Atilla Arıdoğan ve Kontinans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bedrettin Seçkin’in de alanlarında yaptığı konuşmaların ardından son buldu.
Kaynak: İHA