Çadır Kentin 'Kimliksiz' Bebekleri

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin burada doğan bebekleri için tanıtım belgesi veriliyor.

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Suriyeliler, sığındıkları Türkiye'de çadır kentlerde ya da imkanlarıyla kiraladıkları evlerde hayata tutunmaya çalışıyor.
Suriyelilerin yaşadığı sıkıntıdan en çok bebekler etkileniyor. Kimi anne karnında Türkiye'ye gelen kimi de Suriyeliler için hazırlanan çadır kentte dünyaya gözlerini açan bebekler, nüfus cüzdanı verilemediği için hazırlanan tanıtım belgeleriyle kayıt altına alınıyor.
Kimi yeni doğmuş kimi 4 yaşına gelmiş Suriyeli çocuklar için üzerinde ismi, anne-baba adı, cinsiyeti, doğum yeri ve tarihi, bulundukları çadır kentin ismi ve doğdukları zaman çekilen fotoğraflarının yer aldığı "Yabancı Tanıtma Belgesi" düzenleniyor.
Suriye'deki olayların başlamasının ardından 11 Haziran 2011'de kurulan, 505 aileden 2 bin 54 kişinin kaldığı Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun çadır kentinde 70'i erkek 81'i kız 151 bebek dünyaya geldi.
Türkiye'de gözlerini açan bebeklere, ülkelerine dönemedikleri için daha ilk gün çekildikleri fotoğraflarının yer aldığı tanıtım belgesi verildi.

Suriye'nin Cisres Şuğur kentinden 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan ve Boynuyoğun çadır kentinde kalan Ayven Hüseyin, 2 çocuğunun bulunduğunu, burada bir oğlunun daha dünyaya geldiğini kaydetti.

Çadır kentte her ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Hüseyin, "Çocuklarımız ülkesinden uzakta büyüyor. Yeni dünyaya gelen oğlum, orayı hiç görmedi, ne zaman göreceği de belli değil. Burada durumumuz iyi fakat yine de ülkemizi özlüyoruz. Türk halkına teşekkür ediyoruz" dedi.

Kaynak: AA