Gediz Ovası'nda Kuraklık Riski

Ege'nin verimli ovalarının bulunduğu Gediz Nehri deltasındaki ovalarda gelecek yıl tarımsal sulama suyunda sıkıntı yaşanacağı iddia edildi.

Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı Recai Önal, yaptığı açıklamada, 2015 yılına su devredemediklerini, yağışlar yardım etmezse çiftçiyi sıkıntılı günlerin beklediğini belirtti.

Menemen Sol Sahil Sulama Birliği başkanlığı görevini de yürüten Önal, sulama sezonunun tamamlanması sonrası düzenlenen olağanüstü meclis toplantısında konuştu.


Geçen yıldan kalan su sayesinde 2014 sulamasını sorunsuz bir şekilde tamamladıklarını, 466 milyon metreküp suyun 70 bin hektar ekili arazide kullanıldığını ifade eden Önal, kapalı sistem sulama olmadığı için 20 milyon metreküp suyun kaybedildiğini bildirdi.
Gelecek yıl için kuraklık riskinin bulunduğunu vurgulayan Önal, şöyle konuştu:
"2014 yılı kurak bir yıl olarak geçti. Barajımıza 100 milyon metkerüp su geldi. Geçtiğimiz yıllarda bu rakam en az 400 ile 500 milyon metreküp arasındaydı. Bu verilere bakarak 2015 yılının da kurak bir yıl olacağı tahmin ediliyor. Maalesef 2014 yılından 2015 yılına devredebildiğimiz hiç suyumuz yok. Yağışlardan yana yüzümüz gülmezse gelecek yıl sulama suyumuz olmayacak. Barajımızda şu anda 23 milyon metkeküp su bulunuyor. Gördes Barajı'nın faaliyete geçmesiyle bu göle su akışının kesilmesi ve göldeki canlılığın korunması amacıyla bu suya dokunamıyoruz. Yağışların sağanak şeklinde değil lokal olarak devam ettiğini görüyoruz. Bu yağışların barajımıza ve gölümüze herhangi bir katkısı yok."
2015 sulama sezonu başlamadan bir takım önlemlerin alınması gerektiğini, kapalı sistem sulama projesinin projelendirme aşamasına geldiğini, bu dönemde çiftçilerinin de kuru tarıma yönelmesi gerektiğini dile getiren Önal, Aşağı Gediz Ovası'nda bulunan tüm sulama birliklerinin de kuraklık eylem planı uygulama kararı aldığını, üreticilerin yoğun bir eğitim sürecine gireceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA