Soma'da 2. bilirkişi raporu

301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili 2. bilirkişi raporu savcılığa teslim edildi.

Soma'da 2. bilirkişi raporu
301 kişinin hayatını kaybettiği Soma faciasıyla ilgili savcılığa ulaşan ikinci bilirkişi raporu işçilerin "iş güvenliksizliği" ile ilgili tüm iddialarını doğruluyor.

Savcılığa teslim edilen raporun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Faciayla sonuçlanan sürece ve o ocağın teknik yapısına ilişkin önemli saptamaların yer aldığı raporda, bilirkişilere göre işçiler dışında tüm yönetici ve denetçiler asli kusurlu.

Raporun ayrıntıları, ihmaller zincirini andıran uygulamaların yaşandığı madendeki skandalı ortaya koyuyor. Raporda, “Elektrik projesi incelendiğinde işletmenin elektrik sisteminin madenin çalıştırılması için güvenilir olmadığı tespit edilmiştir. Elektrik projelerinin Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) sunulması ve onay alınması gerekmektedir ancak bu işlem yerine getirilmemiştir.” ifadelerine yer veriliyor. Facianın göz göre göre geldiğini anlatan rapordaki diğer tespitler ise şöyle: “Gaz sensörleri denetlenmedi. Yeterli sayıda gaz sensörü yoktu. Gaz ölçüm kayıtları düzenli tutulmadı. Havalandırma şekli ve yöntemi yangın tehlikesi olan bir maden için uygun değil. Kirli havanın dışarı atılmasını sağlayacak yeterli düzenek yok. Aspiratör ve vantilatörler havayı ters yöne çevirebilecek özellikte değil. Kaçış güzergahı üretime ayrıldığı için olay esnasında işçilerin çıkışı mümkün olmadı. Çıkış için uygun güzergah yapılmadı. Üretim yöntemi yangına karşı güvenli bir sistem değildi. Haberleşme sistemi yeraltına uygun değil. Merkezî alarm sisteminin olmaması da tahliyeyi geciktirdi. Planlanandan 2,5 kat fazla üretim yapıldı. Çalışan sayısı artırıldı ama havalandırma sisteminin geliştirilmemesi büyük bir ihmal.

Yardımcı tahkimat malzemesi ahşap kaplamalar, PVC boruları ve bantlar yangına karşı dayanıklı değil. Yine bant motorlarından bazıları ve elektrik kablolarının bağlantı ve uç ekipmanları alev sızdırmaz özellikte değil. Bazı madencilerin kullandığı gaz maskeleri çalışmadı. Olası ocak yangınına karşı risk değerlendirmesi yapılmadı. Madencilere işe başlamadan önce 32 saatlik meslek eğitimi ve 16 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi tam olarak verilmedi. Yeterli bilgi ve deneyimi olmayan iş güvenliği uzmanlarına görev verildi. TKİ tarafından önce Park Enerji AŞ'ye, ardından Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye'hizmet alım sözleşmeleri ile verilen ihale konusu 15 milyon ton kömür işi' 4857 sayılı İş Kanunu'na göre hileli.”