Şeker Pancarı Da Pancar Ekicisi De Sahipsiz Değil

Kayseri Şeker Fabrikası tarafından düzenlenen 3. Şeker Fabrikası Festivali yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Şeker Pancarı Da Pancar Ekicisi De Sahipsiz  Değil

Kayseri Şeker Fabrikası tarafından organize edilen 3.Şeker Pancarı Festivalinin ikinci günü etkinlikleri Yeşilhisar İlçesinde; Kaymakam Mustafa Gözlet, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay, Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Üyeler: Harun Halıcı, İlhan Argun, Nizamettin Çatak,Denetim Kurulu üyesi Mehmet Güntay, Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Turhan Özer, Başkan Vekili Atilla Yalçın,Üyeler; Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah SevimHalis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Yeşilhisar’daki Birlik Başkanları, Siyasi Parti Teşkilatları, STK temsilcileri, Bölge Müdürleri ve Pancar ekicilerinin yoğun katılımıyla yapıldı.

Yeşilhisar İlçesi Köşk Parkında düzenlenen 3.Pancar Festivalinin ikinci günü etkinlikleri protokol konuşmaları sonrasında açılış kurdelesi kesimi ile başladı.

Mahalli sanatçıların konseri, güreş gösterileri, Şanlıurfa sıra gecesi ekibi sonrasında açık hava halk konserinde TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Aysun Gültekin sahneye çıktı. Festival alanına etkinlikler kapsamında kurulan çocuk oyun parkı ve alanda yapılan yarışmalar, ateş adam, sihirbaz gibi, animasyon gösterileri, havai fişek gösterisi sayesinde çocuklar ve aileleri bol bol eğlenme fırsatı yakaladılar.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay festival açılışında yapmış olduğu konuşmasında 3.Pancar Festivalinin ikinci gününde etkinliklerin Yeşilhisar’daki pancar çiftçilerinin ve ailelerinin birlik beraberliğine, kaynaşmasına vesile olduğunu aynı zamanda şeker pancarı ile ilgili ilaç, tohum ve zirai aletler yapan firmalarında ürünlerini teşhir etme tanıtma fırsatı elde ettiklerini belirtti.

Başkan Akay; “Türkiye’de her ürünün festivali yapılıyor sadece Şeker Pancarının festivali yapılmıyordu biz Kayseri Şeker olarak bu eksikliği gidermek ve Şeker Pancarının ve Pancar çiftçisinin de sahipsiz olmadığını göstermek adına Şeker Pancarı Festivallerini yapmaktayız. Sadece Festivaller yapmakla kalmayıp pancar çiftçimizin ürettiği diğer ürünlere de imkanlar ölçüsünde destek vermek ve çiftçinin ürününün yok pahasına satılmasına engel olmaya çalışıyoruz. Pancar zaten bizim ürünümüz elimizden geldiği kadar destek veriyoruz. Çiftçimize gerektiğinde avans, gerektiğinde ilaçlama desteği zaten vermekteyiz. Bizim çiftçimizin ürettiği ay çekirdeği ile ilgili olarak piyasa 3300 liradan başlayan fiyatlar açıklandı Kayseri şeker olarak biz de 4300 lira olarak açıklamak suretiyle tavrımızı koyduk ve çiftçinin sadece kara günde değil her gününde yanında olduğumuzu gösterdik. İmkanlarımız ölçüsünde ay çekirdeği alımı yapmak suretiyle sözümüzü yerine getirdik. Özellikle Yeşilhisar bölgesinde silajlık mısır alımını da başlatarak çiftçimizin ürettiği silajlık mısırın da değerini bulmasına katkı sağladık ayrıca çiftçinin ihtiyacı olan paketleme yapılarak çiftçimize teslim etmekteyiz.

Şeker pancarı için Türkiye’de en yüksek fiyatı veren geçen sene Kayseri Şeker oldu bu sene de Türk Şeker’in verdiği taban fiyatından 6 lira fazla fiyat vererek çiftçimizin gelirine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu sene ayrıca; Temiz pancar destek pirimi yanısıra Pancarın sökülüp yığılması şeker oranını azalttığı için geç teslime de ayrıca pirim uygulaması getirmekteyiz. Amacımız çiftçinin kazancına katkı sağlamaktır” dedi.

Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz; "Festivallerin kaynaşmaya vesile olduğuna dikkat çekerek Yeşilhisar İlçemizde yapılmakta olan kayısı festivali güzel bir örnek oluyor. Yöremizdeki potansiyel ürünlerimizle ilgili, pazarlanması ve katma değer üretilmesi adına güzel şeyler yapmaya çalışacağız" dedi.

Yeşilhisar Kaymakamı Mustafa Gözlet; "Yeşilhisar ilçesinde kaymakamlık vazifesine başladığı ilk hafta olması nedeniyle etkinliğin vatandaşlarla tanışmaya ve kaynaşmaya vesile olduğunu, Yeşilhisar’da Tarım ön planda olduğunu, şeker pancarı açısından da Kayseri Şeker’in İkinci büyük girdisini sağlayan ilçe konumunda olduğunu belirtti ve Festivalle başladığımız görev süremizin festival havasında sona ermesini diliyorum" diye konuştu.

Festival alanına kurulan stantlarda firmalar ürünlerini tanıtırken yöresel lezzetler ve ürünlerden Yeşilhisar kavunu, karpuzu, üzümü, patatesi, nohudu yanında tandırda pişen kuru fasulyesi ve fırında pancar tatlısı ikramı üreticiler ve Ziraat odası tarafından misafirlere ikram edildi.
Kaynak: İHA