Erdoğan: Tarihe mal olacak imtihandan geçtik

Kurtarılan Musul Başkonsolosluğu personelini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihe mal olacak bir imtihandan geçtik" dedi.

Erdoğan: Tarihe mal olacak imtihandan geçtik
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 101 gün IŞİD'in elinde rehin kaldıktan sonra kurtarılan Musul Başkonsolosluğu personeli ve ailelerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Konuşmasına, rehinelere seslenerek başlayan Erdoğan, 'Hiçbir oyuna gelmediniz, tahriklere kapılmadınız. Bu sabrınız, metanetiniz her şeyin üstündedir. Bundan dolayı sizleri ayrıca kutluyorum' şeklinde konuştu. Olayın en başından itibaren personelin hayatını riske atacak adımlardan uzak durduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Tarihe mal olacak bir imtihandan geçtik ve bu imtihan başarı ile sonuçlandı. Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye vurgusu yaparken, biz bunu kastediyoruz. Yeni Türkiye budur' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Dün sabah erken saatlerde ülkemize dönüşünüz bizlere ayrı bir mutluluk yaşattı. Bu buluşma adeta bir bayram buluşması gibiydi. Bu süre içerisinde malum sürekli olarak takipteydik. Herhangi bir tahrike ve oyuna gelmeden bu süreci takip ettik. Rabbime hamdolsun bayram denilecek bir sonla bu iş noktalanmış oldu. Bu ayrı bir mutluluktu. Ve özellikle bu bir özgürlüğe kavuşmaydı. Tabii Musul başkonsolosumuz, ailesi ve çalışma arkadaşlarını bugün kabul edip sizlerle bir arada olmak şahsım için ayrı bir mutluluk vesilesi.

8 ayrı noktada çile dolduran siz değerli kardeşlerime, sizlerle birlikte bu çileyi yaşayan ailelerinize de geçmiş olsun diliyorum. Metanetle kurtuluşu beklediniz. Bundan dolayı sizleri ayrıca kutluyorum. Hiçbir oyuna gelmediniz, tahriklere kapılmadınız. Bu sabrınız, metanetiniz her şeyin üstündedir. Bu vakur duruş, aynı zamanda bu milletin de vakur duruşunun bir ifadesidir.

Hadise vuku bulduğunda Başbakanlık görevindeydim. Bu mesele bizim için her zaman en acil mesele oldu. Her an bu işle yatıp, bu işle kalkıyorduk. Her şey an meselesiydi. Ama tabii öyle gelişmeler oluyordu ki; bir noktadan başka noktaya götürülüyorlardı ve yaptığımız hazırlıklar değişiyordu. Bir kovalamaca yaşandı. Orada bir hata yapsaydık, bir kardeşimizin burnu kanasaydı biz kahrolurduk. Amerikalıların, İngilizlerin başına gelenleri görüyorsuunuz. Başta MİT Müsteşarı ve tüm ekibine, bunun yanında Genelkurmay Başkanımız ve tüm ekibine, emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışma hep birlikte yürütüldü. Et tırnak gibiydik, ayıramazdık.

Konuştuklarımız ve konuşacaklarımız olduğu gibi bir de konuşamayacaklarımız var. Devlet yönetmek bakkal işletmeye benzemez. Burada bunların farklı faturaları olabilir. Ama biz umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik, başarısız olmayı aklımızdan bile geçirmedik.

Koalisyon taleplerine hemen evet diyebilirdik. Dünyanın devleri bir araya gelmiş, onu da yapalım bunu da yapalım diyorlar. Ama bizim 49 canımız vardı ve buna hemen evet diyemezdik. Personelimizin can güvenliğini ve özgürlüğünü düşünerek yol haritamızı belirledik.

İstismara açık olan bu konuyu koruma altına aldık ve istismarına izin vermedik. İçeride ve dışarıda bazı siyasiler ve bazı medya organları istismar etmeye çalıştılar. Ama biz bu oyuna gelmedik. Durumun hassasiyetinden rant sağlama gayretinde olanlar oldu. Onlar söyledikleri sözlerin, yaptıkları yorumların personelimizin canına mal olabileceğini düşünmezken, biz sabırlı davrandık. Tarihe mal olacak bir imtihandan geçtik ve bu imtihan başarı ile sonuçlandı.

Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye vurgusu yaparken, biz bunu kastediyoruz. Yeni Türkiye budur. Büyük devlet olarak bu gibi risklerle karşılaşacağız. 1 milyon 300 bin Iraklı ve Suriyeli'yi misafir ediyoruz. Bunun riskleri ve sıkıntıları da var, bunun farkındayız. Ama o insanlara ev sahipliği yapmak bizim görevimiz. Onları siz orada nasıl bombalar altında bırakırsınız. Biz ecdadımızdan aldığımız o ahlak anlayışını, kültürü yaşatmak zorundayız.