Somalı Köylülerin Zeytinlik Nöbeti

Soma ilçesinde 153 milyon ton kömür üretimi karşılığında yapılacak termik santral nedeniyle kamulaştırılan alan içerisinde kalan zeytinliklerin kesilmesine tepkiler sürüyor.

Somalı Köylülerin Zeytinlik Nöbeti
Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, komisyon üyeleriyle birlikte Yırca köyünü ziyaret ederek köylülere destek verdi.
Soma'ya bağlı Yırca köyünde mahalle sakinlerinin santrale tepkisi sürüyor. Bu kapsamda santral sahası içerisinde yer alan zeytinliklerinin kesilmemesi için tarlalarında yatıp kalkan köylülere Manisa Barosu'ndan da destek geldi.

Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Menderes Hırçıner, üyeler Hasan Namak ve Seyran Çelik ile birlikte zeytin nöbeti tutan köylülerle bir araya geldi. Hırçıner, "Manisa Barosu Çevre Komisyonu olarak daha önce Soma Yırca köyünde olağanüstü acele kamulaştırma kararı ile zeytinlik alanlarının kamulaştırma kararına karşı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmıştık. Bilindiği üzere zeytinciliğin ıslahı kanunu uyarınca zeytinlik alanlarının en az 100 kilometre yakın mesafesinde herhangi bir zeytinlerin gelişimini olumsuz etkileyecek tesis yapılması yasal olarak mümkün değildir. Yine ülkemizde tarım arazileri son derece sınırlı olup bu arazilerde çok cüzi bir miktarda zeytin arazisi olmasına rağmen ısrarla bu arazilerin içerisinde maden ocağı yapılmak istenmesi son derece yanlış ve hatalı bir uygulamadır. Bu hatadan yol yakınken dönülmesi gerektiğini yetkililer ve kamuoyu ile daha önce de paylaşmıştık. Geçtiğimiz günlerde de burada köylülerin muvafakatı olmamasına ve tepkilerine rağmen gece vakti gelinerek zeytin ağaçlarının söküldüğü bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Biz de Manisa Barosu Çevre Komisyonu olarak burada yerinde kesilen ağaçları ve köylülerin ve halkın taleplerini alarak inceleme yapıp konuyu rapor haline getirmek üzere bugün buraya bir ziyarete geldik. Yapılmak istenen bu kamulaştırma işlemine maden ocağı tesisinin çevreye ve toplumumuza bir yarar sağlayamayacağını yol yakınken geri dönülmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz" dedi.

"DAVALAR BİR AN ÖNCE SONUÇLANMALI"
Kısa süre önce yaşanan 'Gezi' olaylarında yaşanan olayların ardından mahkemenin sonuçlandığını belirten Hırçıner, "Gezi olaylarında toplumumuz özellikle çevre duyarlılığı konusunda gösterdikleri çevre hassasiyeti ile gerginlikler yaşadı. Çeşitli olaylar yaşadı. Fakat bu olayların sonunda idare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yani mahkeme kararı olaylar meydana geldikten sonra sonuçlandı. Burada da Yırca köylüleri ve arazi sahiplerinin Danıştay nezdinde girişimleri var. Yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili açtıkları davalar var. Burada insanlar mağdur. Bir an önce yargıdan bir çözüm bekliyorlar. Süre geçirilmeden süratle mahkemelerden bu hususla ilgili karar verilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

KÖY SAKİNLERİ: "3. SANTRAL İSTEMİYORUZ"
Yırca köyü sakinleri ise köylerinin hemen yanı başında zaten iki santral olduğunu belirterek, "Hemen yanımızda zaten iki santral var. 3. santral yapılmasının amacı ne? Daha çabuk ölmemizi mi istiyorlar" diyerek tepki gösterdiler.
Kaynak: İHA