Simav'da Sağanak, Domates Ekili Arazileri Vurdu

Simav ilçesinde, bir haftadır aralıklarla süren şiddetli yağış nedeniyle domates ekili yaklaşık 70 dekar alanda zarar oluştu.


Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seralar dışında salçalık domates yetiştiren çiftçilerin, bir haftadır aralıklarla etkili olan sağanak yüzünden güç durumda kaldığını söyledi.

Zararın ilçe ekonomisi ve çiftçiler için büyük kayıp olduğunu vurgulayan Bütüner, şöyle konuştu:

"Çiftçilerimizden Metin Mutlu'nun tarlasındaki domatesler sağanak ve dolu yağışından dolayı çürümüş. Bu arkadaşımızın büyük bir kaybı oldu. Bunun yanın da başka çiftçilerimizin de zararları oldu. Ziraat Odası olarak üreticileri sürekli uyardık, 'Tarım Sigortası yaptırın' dedik. 70 dekara domates ekiyorsunuz, emek veriyorsunuz ve beklemediğiniz bir yağmurdan dolayı emekleriniz zayi oluyor. İlçedeki parasal kaybımız 25 milyon lira civarında. Çiftçimiz, ürünlerini sigortalatmadığı için mağdur oldu. Çiftçilerimizi, mağdur olmamaları için tarım sigortaları yaptırmalarını konusunda önemle uyarıyoruz."

Metin Mutlu ise 17 dekarlık arazisindeki domateslerin, yağıştan çürüdüğünü anlattı.

Salçalık domates üretimine ilk kez bu yıl başladığını aktaran Mutlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 3 ay önce onlarca işçiyle 17 dekar alana domates fidelerini dikerken özel bir firmayla domates alımı için anlaşma yaptım. Damlama sulama sistemi de kurduğum tarlamdan, yaklaşık 10 gün önce ilk hasadımız olan 45 ton domates topladık. Tarlamızdan yaklaşık 150-160 ton domates toplamayı ümit ederken hesapta olmayan sağanak, her şeyi alt üst etti. Salçalık domates üretiminde her şeyi yaptık derken yağmuru hesaba katmadığımız ortaya çıktı. Açık alanda domates üretiminin riskli ve kolay olmadığını anladım ama bana pahalıya mal oldu. Bu yıl domates üretiminden sağanak nedeniyle yaklaşık 6 milyon lira zarar ettim."

Kaynak: AA