Başbakan Yardımcısı Arınç'tan 'operasyon' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Başta Başbakanımız olmak üzere Hükümetimize teşekkür ediyorum. Çünkü her gün uykular kaçacak biçimde bu olay takip edilmiştir ve şüphesiz en büyük başarı da Milli İstihbarat Teşkilatımızın." dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç'tan 'operasyon' açıklaması
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütünün Musul'da alıkoyduğu konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, 'Çok şükür, Milli İstihbarat Teşkilatımızın, yereldeki bütün imkanları da kullanarak, burunları bile kanamadan konsolosluk görevlilerimizi Türkiye'ye getirmiş olmasına eminim 76 milyon insanımız ve dostlarımız çok sevindi' dedi.

Bursa'daki programlarını iptal eden Arınç, Ankara'ya hareketinden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, müjdeli haberi alınca çok mutlu olduklarını söyledi.

Gelişmeleri, 3 aydan fazla bir süredir her gün büyük endişe ve ümitle takip ettiklerini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

'Tabii oradaki şartları hepimiz biliyoruz. Ellerinde bulundukları örgütü biliyoruz. Yaşanan olayları anbean takip ediyoruz. Oradaki, çocuğuyla kadınıyla Özel Harekatçı polislerimizle güvenlik ekibimizle konsolosluk ekibimizle canlarımızın orada olması, büyük bir endişeyle korkuyla ama daha büyük bir ümitle beklememize yol açmıştı. Çok şükür, Milli İstihbarat Teşkilatımızın, yereldeki bütün imkanları da kullanarak, burunları bile kanamadankonsolosluk görevlilerimizi Türkiye'ye getirmiş olmasına eminim 76 milyon insanımız ve dostlarımız çok sevindi. Hepsine geçmiş olsun diyorum. Büyük bir endişeyle beklediğimiz ama büyük bir sevinçle karşıladığımız olayı yaşamış olduk.'

Alıkonulan kişiler arasında ailesi Bursa'da yaşayanların da bulunduğunu hatırlatan Arınç, rehine yakınlarının bu süreçte zaman zaman kendisini telefonla aradığını ve görüştüklerini dile getirdi.

Arınç, konsolosluk görevlilerinin ülkeye dönüşünün Türkiye'nin her tarafında büyük bir hasretle beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Herkese büyük geçmiş olsun. İfade edecek söz bulmakta da zorlanıyorum. İstihbarat Teşkilatımızın ve oradaki bütün dostlarımızın, bize yardımcı olmak isteyen herkesin ve görevlilerimizin katkılarıyla güzel bir olay yaşadık. Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tabii şüphesiz, Başbakanımızı da böyle bir hayırlı sonuca ülkemizi ulaştırmış olmasından dolayı tebrik ediyoruz, teşekkür ediyoruz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.'

3 çalışan o bölgenin insanı olduğu için orada kaldı


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin alınanların Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, 'Hükümetimiz güçlü, milletimiz birlik ve bütünlük içinde. İnşallah son yaşanan endişe verici olayların hepsinin ortadan kalktığı bir süreç içerisinde Türkiye'nin dış politikalarının ne kadar isabetli, ne kadar insancıl ve ne kadar vicdanlara yönelik bir politika olduğunu sadece biz değil, bölgemiz değil, bütün dünya görmüş olacak' dedi.

Bursa'daki programlarını iptal ederek Ankara'ya doğru hareket eden Arınç, Vanlı iş adamları tarafından Nilüfer ilçesinde kahvaltı düzenlenen tesise uğradı.

Arınç, tesiste gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 aydan bu yana yaşanan sıkıntılı sürecin bitirilmesinin ardından güne çok hayırlı bir haberle başladığını söyledi.

IŞİD tarafından rehin tutulan 49 kişinin kurtarıldığını hatırlatan Arınç, '3 ay boyunca ülke olarak, rehinelerin aileleri olarak çok sıkıntılı günler yaşadık. Hükümet olarak ülkemizi teselli ettik, rehinelerimizin yakınlarını teselli ettik. Her şeyden, rehinelerimizin bulunduğu yerden dahi haberimiz oldu ama önemli olan burunları kanamadan ülkemize getirmek, onlara zarar gelmeden kurtarmaktı. Çok şükür sabah saatlerinde bu amacımıza ulaştık ve rehinelerimizi kurtardık' diye konuştu.

Rehinelerin 49 kişi olduğunu dile getiren Arınç, 46'sının Türkiye'ye getirildiğini, 3 çalışanın ise zaten o bölgenin insanı olduğu için orada kaldığını anlattı.

Türkiye'yi, dışında gelişen olayların yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

'4 yıldan bu yana Suriye, birkaç yıldan bu yana da Irak'ta ortaya çıkan yeni gelişmeler, Türkiye'yi çok yakından ilgilendiriyor. Güvenliğimiz, sosyal politikalar açısından, siyasi sebepler bakımından... Bildiğiniz gibi Türkiye'de de yeni bir hükümetimiz kuruldu. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı oldu. Sayın Davutoğlu, yeni Genel Başkan, Başbakanımız oldu. 306 oyla da güvenoyu alarak yeni hükümetimiz vazifesine başladı. Önce Kıbrıs'a bir ziyaretimiz oldu. Şimdi Azerbaycan. Bundan sonra da Birleşmiş Milletler'de Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dışişleri Bakanımızın, Milli Savunma Bakanımızın da katılacağı toplantılar yapılacak. Gelişmelerin üzerinde herkes esasen müteyakkızdır. Siz takip ediyorsunuz, biz de takip ediyoruz. Bütün bu olumsuz görülen gelişmelerin hepsinin üstesinden geleceğiz. Hükümetimiz güçlü, milletimiz birlik ve bütünlük içinde. İnşallah son yaşanan endişe verici olayların hepsinin ortadan kalktığı bir süreç içerisinde Türkiye'nin dış politikalarının ne kadar isabetli, ne kadar insancıl ve ne kadar vicdanlara yönelik bir politika olduğunu sadece biz değil, bölgemiz değil, bütün dünya görmüş olacak.'

'Uykular kaçacak biçimde bu olay takip edilmiştir'

Arınç, rehinelerin kurtarılması sürecine katkı sağlayan unsurlara teşekkür etti.

Milli İstihbarat Teşkilatının süreçteki çalışmalarına değinen Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Kadınıyla çocuğuyla erkeğiyle görevlisi ve siviliyle kurtulmuş olan o yurttaşlarımızı canı yürekten tebrik ediyorum, bağrıma basıyorum. Başta Başbakanımız olmak üzere Hükümetimize teşekkür ediyorum. Çünkü her gün uykular kaçacak biçimde bu olay takip edilmiştir ve şüphesiz en büyük başarı da Milli İstihbarat Teşkilatımızın. O günden bu yana yerel bütün unsurları işin içine koymak suretiyle kazasız belasız yurttaşlarımızın Türkiye'ye getirilmesiydi. Bu görevi alnının akıyla İstihbarat Teşkilatımız ifa etmiştir. İnşallah Türkiye'yi çok güzel günler içinde hep beraber göreceğiz.'

'MİT'e madalya takmak lazım'

Öte yandan Arınç bir diğer açıklamasında "Tüm aşamaları takip ettik. Bazen sabrımızın taştığı zamanlar oldu. MİT’e madalya takılması lazım. Çok zor bir operasyonu zor şartlarda gerçekleştirdi. Bu tür şartlar altında kavuşmayı bekliyorduk. Sabırlı olmamız gerekiyordu. MİT’in yerel kaynaklarla yaptığı istihbarat çalışmaları ile bu sonuca ulaşıldı. Bir operasyon yok. MİT’in çalışması ile bu sonuca ulaştık." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA