Yatağan Termik Santrali'nin Özelleştirilmesi

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Sekreter Yardımcısı Lütfü Kırayoğlu, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YEAŞ) ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi'nin (GELİ) özelleştirilmesine tepki göstererek, "Amaç, yandaş şirketlere kendi birikim ve deneyimleri ile asla kuramayacakları tesisleri kazandırmaktır. Yatağan halkı buna izin vermeyecek, asla teslim olmayacaktır. YEAŞ vatandır, teslim etmeyeceğiz" dedi.

CHP, MHP, DP ve İşçi Partisi'nin Yatağan ilçe başkanlıkları, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Ziraat Odası, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, ADD ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, YEAŞ ve GELİ'nin özelleştirilmesine tepki göstermek amacıyla ortak basın açıklaması yaptı.
CHP Yatağan İlçe Başkanlığı binası önünde toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan ADD Genel Sekreter Yardımcısı Lütfü Kırayoğlu, özelleştirme politikasıyla zarar eden kurumların satışının hedeflendiğini iddia etti.
Bugüne kadar çok sayıda kar eden kurumun özelleştirildiğini öne süren Kırayoğlu, özelleştirilen Yatağan Termik Santrali ve santrale kömür sağlayan kömür işletmelerinin, Muğla'nın vergi rekortmeni kurumları olduğunu vurguladı.
Özelleştirmeyle daha önce tarım arazisi olarak kullanılan ve daha sonra kömür sahası olarak kamulaştırılan arazilerin de alıcı firmaya verileceğini belirten Kırayoğlu, "Emeğine, ekmeğine, toprağına, santraline sahip çık. Yatağan Termik Santrali vatandır, vatanına sahip çık" dedi.

- "YEAŞ vatandır"
Santraldeki baca gazı arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle Yatağan halkının geçmişte sağlık sorunları yaşadığını ifade eden Kırayoğlu, özelleştirme kapsamındaki santrallerde bu tesislerin çalıştırılma zorunluluğunun kaldırıldığını öne sürdü.
Santral ve kömür işletmelerinde çalışan işçilerin özelleştirme karşıtı eylemlerinin bir yıldır sürdüğünü hatırlatan Kırayoğlu, "Yatağan'da her eve doğrudan ya da dolaylı YEAŞ ya da GELİ ekmeği giriyor. Yatağan halkı, direnişteki işçisini bu bilinçle destekliyor" diye konuştu.

Muğla'daki diğer termik santrallerin, birçok şehri elektriksiz kalmaktan kurtardığını belirten Kırayoğlu, şunları söyledi:
"YEAŞ'ın satışıyla elde edilecek gelirle ne bütçe açığını kapatmak ne de dış ticaret açığını ve dış borçları ödemek olası. 12 yıl boyunca satılan kamu işletmelerinin tümünün getirisiyle bir yıllık dış ticaret açığını bile kapatamıyoruz. Burada amaç, yandaş şirketlere kendi birikim ve deneyimleri ile asla kuramayacakları tesisleri kazandırmaktır. Yatağan halkı buna izin vermeyecek, asla teslim olmayacaktır. YEAŞ vatandır, teslim etmeyeceğiz."
Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
Kaynak: AA