Soma'daki Maden Faciası

Soma Kömürleri A.Ş. aleyhine mayıs ayında 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ardından faciada yaşamını yitiren işçilerden İsmail Değirmenci'nin eş ve çocukları adına açılan tazminat davasında, şirketin mal varlıklarına ihtiyati tedbir uygulanması kararına yapılan itiraz reddedildi.

Değirmenci'inin eşi ve çocukları adına avukat Ünal Demirtaş tarafından Soma İş Mahkemesi'nde açılan tazminat davasının ilk duruşması yapıldı.
Davanın yapılan ön görüşmesinde o dönem dosyaya iş mahkemesi sıfatıyla bakan Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin "şirketin mal varlıklarına ihtiyati tedbir uygulanması" yönünde aldığı kararına şirket avukatlarınca yapılan itirazın ele alındığı duruşmada, mahkeme bu istemi yerinde bulmayarak reddetti.
-"Karar diğer davacılar açısından da önemli"
Değirmenci ailesinin avukatı Ünal Demirtaş, ailenin diğer avukatı Naci Emre ile duruşma sonrası Soma Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, şirketin mal varlıklarına konulan ihtiyati tedbir kararının devamı yönünde alınan kararın, ailelerin tazminatlarının tahsil edilebilmesi açasından çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İleride alacakların tahsilini kolaylaşması bakımından tedbirin bu şekilde devam etmesi, dosyanın takibi açısından önemlidir. Bu karar diğer aileler açısından da önemlidir. Diğer ailelerin de alacaklarını tahsil edememe gibi bir durumu söz konusuydu. Dolayısıyla bundan sonraki duruşmalarda da tahmin ediyoruz ki, mahkeme yine benzer yönde kararlar verecektir."
Davanın seyri hakkında da bilgi veren Demirtaş, davacı olarak Soma Kömürleri A.Ş. ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) arasında işverenlik açısından muvazanın bulunduğu iddialarının söz konusu olduğunu, bu nedenle mahkemenin bu yönde bir araştırma yapmasını beklediklerini ifade etti.

Demirtaş, bununla birlikte faciayla ilgili açılacak ceza davasındaki kusur oranlarının tazminat davalarını etkileyeceğini, mahkemenin bu duruşmada verdiği ara kararla ceza soruşturmasındaki savcılık dosyasının celp edilmesine karar verdiğini kaydetti.

-"Felaketi özlenir hale getirir" denmişti
Soma Kömürleri A.Ş. avukatları, açılan dava üzerine yaptıkları itirazda, "meydana gelen iş kazasında kimin hangi oranda ve ne şekilde kusurlu olduğu belli olmadığı, dahası müvekkil şirketin meydana gelen olayı öngörüp göremeyeceği, tedbir alıp alamayacağının belli olmadığını" savunmuştu.
Açılan davalarda tazminat talebi miktarlarının yüksekliğine işaret eden şirket avukatları, itiraz dilekçelerinde, "Davacı tarafın sadece manevi tazminat olarak talep ettiği tutar, 'felaketi özlenir hale getirebilecek' niteliktedir. Ayrıca bu ailenin istediği gibi mahkemenin her aile için 400 bin TL üzerinden tazminat hesaplaması durumunda, şirket 120 milyon 400 bin TL gibi 'uçuk' bir tazminat tutarıyla karşı karşıya kalacaktır" ifadelerine yer vererek, ihtiyati hazic kararının kaldırılmasını ve dava dilekçesinde ileri sürülen hususların gerçek dışı olduğu iddiasıyla davanın tümüyle reddine karar verilmesini talep etmişti.
Kaynak: AA