Pakistan'daki Talibana Operasyonları

Pakistan'da Taliban örgütüne karşı askeri operasyonun devam ettiği Kuzey Veziristan'da son üç ayda ordu birlikleri tarafından bin 100 militanın öldürüldüğü açıklanırken, bazı senatörler ordudan militanlarının öldürüldüğüne dair kanıt talep etti.

Meclis oturumunda konuşan Güney Veziristan bölgesi milletvekillerinden Salih Şah, ordunun son üç ayda operasyon kapsamında binden fazla militanın öldürdüğünü iddia ettiğini, ancak öldürülen militanlar hakkında hiçbir kanıtın gösterilmediğini, isimlerin de açıklanmadığını söyledi.

''Eğer ordunun iddiaları doğruysa sadece 50 militanın cesedinin nerede olduğunu göstersin, kimlikler açıklansın'' diyen Şah, ''Ödürülen militanlar bir yerlere gömülmüştür elbette. Onların da yakınları vardır. Cenaze törenlerine katılanlar olmuştur. Bize militanların öldürüldüğüne dair olumlu kanıt gösterilsin'' ifadesini kullandı.
Pakistan Silahlı Kuvvetleri'nin 15 Haziranda Kuzey Veziristan'da Taliban örgütüne karşı kapsamlı ''Zarb-e Azb'' adlı operasyon başlatmıştı. Operasyonun başlamasıyla yaklaşık bir milyon insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamalarda, bombalı saldırılar ve yaşanan silahlı çatışmalarda 85 askerin hayatını kaybettiği bildirilirken, düzenlenen hava saldırıları ve operasyonlarda en az bin 100 militanın öldürüldüğü açıklanmıştı. Gazetecilerin bölgeye gitmelerine izin verilmediği için militanların öldürüldüğü doğrulanamıyor.
Öte yandan aynı oturumda İslam Alimleri Cemiyeti Partisi'ni temsil eden Senatör Hafiz Hamdullah da Karaçi kentinde polisin baskınlarla militanları öldürdüğü haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Hamdullah, Karaçi polisinin militanların öldürüldüğüne yönelik açıklamalarına ilişkin, "Karaçi polisi önce zanlıları gözaltına alıyor. Daha sonra onları bir evin önüne getirerek kurşuna diziyor. 'Militanları tespit ettik, baskın düzenledik ve onları öldürdük' diyor. Delilleri yok etmek için de evi ateşe veriyor. Karaçi polisi hangi kanun çerçevesinde bunları yapıyor?" şeklinde konuştu.

Karaçi kentinde polis yetkilileri geçen iki ay boyunca düzenlediği operasyonlarda 30'dan fazla militanın öldürüldüğünü açıklamıştı.
Kaynak: AA