'Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı'

İzmir Romanlar DerneğŸi BaşŸkanı Abdullah Cıstır, "UyuşŸturucuyla Mücadele Eylem Planı"na ilişŸkin, "Geç kalmışŸ ama yerinde bir karardır" dedi.


Cıstır, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, eylem planı kapsamında yapılacak çalışŸmalarla uyuşŸturucu kullanımının azalacağŸına inandıklarını söyledi.

UyuşŸturucuyla mücadelede herkesin elini taşŸın altına koyması gerektiğŸini belirten Cıstır, şŸöyle konuşŸtu:

"Mahalle dinamikleri de harekete geçirilmeli. SağŸlık BakanlığŸı ve diğŸer bakanlıklar başŸta olmak üzere eşŸ güdümlü bir çalışŸma yürütülmelidir. Bu çalışŸmalarda mahalle dinamiklerinin de büyük katkısı olacaktır. OluşŸturulan plan Bakanlar Kurulu'ndan bir an önce geçerek çalışŸmaların başŸlaması gerekir. Geç kalmışŸ ama yerinde bir karardır. Eylem planına göre, uyuşŸturucu maddenin üretiminde kullanılan ürünler için yasak kararı alınıp, cezai müeyyide uygulanması, uyuşŸturucu özelliğŸi olduğŸu bilinen ya da tespit edilen tüm ürünler için ceza yaptırım, mahallesinde, sokağŸında uyuşŸturucu satışŸı yapan kişŸilerin ihbar edilmesi için bir ihbar hattı oluşŸturulması hedefliyor."

Cıstır, eylem planı kapsamında ayrıca, uyuşŸturucu kullanımının nedenlerinin de ortadan kaldırılması gerektiğŸini vurguladı.

Konunun sadece önleyici ve rehabilitasyon boyutunun yeterli olmayabileceğŸini, bunlara ek olarak istihdam olanaklarının gelişŸtirilmesi, kentlilik bilincinin yükseltilmesinin önemine değŸinen Cıstır, şŸunları anlattı:

"Bunlara ek olarak istihdam olanağŸı sağŸlanmalı, kentlilik bilinci aşŸılanmalı, sosyal etkinlikler yapılmalıdır. Bu şŸekilde daha etkili olacağŸını düşŸünüyoruz. İnsanlara farklı bir yaşŸamında olduğŸu keşŸfedilmelidir. Ayrıca uyuşŸturucuyla mücadele verebilecek rol model olarak toplum liderleri oluşŸturulmalıdır. Sadece palyatif tedbirlerle mücadele kolay olmaz. UyuşŸturucu sahaya inmeden kaynağŸında kurutulmazsa geçici bir çözüm olur."

 
Kaynak: AA