Kamboçya'da Bir Trafik Kazası Gözleri Konfeksiyon İşçilerinin Durumuna Çevirdi

Kamboçya'da konfeksiyon işçilerini taşıyan bir kamyonun yoldan çıkması sonucu dördü ağır 47 kişi yaralandı. Olaydan sonra gözler ülkede konfeksiyon işçilerinin ulaşım sorununa çevrildi.

Cambodia Daily gazetesinin haberine göre, önceki gün Svay Rieng bölgesinde meydana gelen kazaya, kamyon şoförünün aracın kontrolünü kaybetmesi yol açtı. Kaza, dikkatleri her gün işle ev arasında kamyonet, kamyon ve traktörlerle yolculuk yapan yaklaşık 600 bin işçinin ulaşım sorununa çekti.
Kamyonla seyahat, konfeksiyon sektörünün işleyişinde önemli bir rol oynayan gayriresmi bir ekonomiye dönüştü. Çoğu kadın olan bu işçilerin ulaşım için şoförlere aylık kişi başı 15 dolar ödediği biliniyor. Bu seyahat biçiminin risklerinin yüksek olduğu, sadece son bir ayda işçileri taşıyan kamyon ya da kamyonetlerin karıştığı trafik kazalarında 90 kadar işçinin yaralandığı belirtiliyor.
Ülkede yine bu sene şubat ayında ön lastiği patlayan üç ton ağırlığındaki kamyonun devrilmesi sonucu 86 işçi yaralanmış, aracın şoförü kaçmıştı.
Gazetenin haberinde, kamyonla seyahat etmekten korkan ancak ayda 100 dolarlık asgari ücret dışında geliri olmayan konfeksiyon işçilerinin başka seçeneğinin olmadığı yönündeki ifadelerine yer verildi.

Kamboçya'da uzun çalışma saatleri ve düşük maaşla gündeme gelen konfeksiyon sektöründe çalışanlar arasında açlık ve havalandırma sorunu nedeniyle bayılma vakalarına sıklıkla rastlandığı da biliniyor. Ülkede işçiler, bu yıl başında asgari ücretin 160 dolara çıkarılması için protesto gösterileri düzenlemişti. Gösteriler sırasında protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda beş kişi ölmüştü. İşçi sendikaları, olaylardan sonra asgari ücret taleplerini 150 dolara indirmişti.
Kaynak: AA