'Okul Fobisi, Aileyi Zorlayan Bir Süreç'

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Bozkurt, "Eğer mümkünse çocukları, babaları okula götürsün çünkü babalarından ayrılmaları daha kolay. Hangi ebeveyne daha az bağımlıysa ki bu genelde babadır. Babasının çocuğu okula bırakmasını öneriyoruz. Okul fobisi, aileyi zorlayan bir süreç" dedi.


Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğun okulu rahat bir mekan gibi hissetmesi gerektiğini belirterek, "Ailelerin çocuklarıyla 'oğlum okulda ne yaptın, kızım nasıl geçti? Ne öğrendiniz? Bugün teneffüste kimle gezdin, kimle arkadaş oldun?' gibi görüşmesi gerekiyor. Çocuğu takdir etmek, teşvik ve onure etmek gerekiyor" diye konuştu.

Ailelerin doğru yaklaşımı sayesinde çocukların birçoğunun hiçbir sıkıntı yaşamadan okul fobisini yendiğini ifade eden Bozkurt, uygun yaklaşımlarda bulunulduğu halde çocuk okula gitmek istemezse, sabahları karın ağrısı, baş ağrısı gibi tutum sergilerse bir uzmandan yardım almak gerektiğini söyledi.

Ailelere önerilerde bulunan Bozkurt, şunları kaydetti:

"Ailelerin 'Evet farkındayım, karnın ağrıyor olabilir ama bugün okula beraber gideceğiz, ben seni okula bırakacağım ve dönüş de seni alacağım' gibi tutarlı, kararlı olması gerekiyor. Çocuk anne de şunu görmeli; 'Annem çok heyecanlanmıyor, rahat davranıyor. Bu sorun çok büyük bir sorun değil. Tekrar beni geri gelip alacakmış. Çok da endişe etmeme gerek yok'. Tam tersine annesinin kaygısını hissederse, anne bağırır, çağırır, çocuğa kızarsa bu sefer anlaşamadığını hissedebilir. Öyle bir durumda çocuğun kaygıları daha da artabilir. Aile tutarlı, kararlı ve net olmalı, çocuğu anladığını hissettirmeli."

Çocukların okula gittiklerinde genellikle annelerinden ayrılmak istemediklerini belirten Bozkurt, "Eğer mümkünse çocukları, babaları okula götürsün çünkü babalarından ayrılmaları daha kolay. Hangi ebeveyne daha az bağımlıysa ki bu genelde babadır. Babasının çocuğu okula bırakmasını öneriyoruz. Okul fobisi, aileyi zorlayan bir süreç. Anne bırakırken çocuk ağlıyor, nöbet geçiriyor ya da etrafı zorluyor ama baba bırakırken aynı şiddet de olmuyor. Eğer mümkünse babaların devreye girmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA