İstanbul'da 4 Çeçen'in Silahlı Saldırıda Öldürülmesi Davası

Zeytinburnu'nda 2009 ve 2011'de Çeçen asıllı 4 kişinin silahlı saldırılarda öldürülmesiyle ilgili 2'si firari 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Temur Makhauri ile tarafların avukatları ve tercüman İlhami Habib katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı İlhami Yılmaz, Gürcistan adli makamlarına ve maktul Ali Osaev'in öldürülme tarihi olan 26 Şubat 2009 tarihinde plaka tespit sisteminin olup olmadığı konusunda emniyete yazılan yazının cevabının gelmediğini belirtti.

Duruşmada tercüman aracılığıyla tanıklık yapan Zarema Buraeva, davaya konu olan ölüm olayıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını, sanığın Müslüman kardeşi olduğunu ve herhangi bir insanı öldürdüğüne inanmadığını ifade etti.

Bir diğer tanık Marina Zelimkhano da sanık Temur Makhauri'nin teyzesinin kocası olduğunu, kendisinin halen Fransa'da siyasi sığınmacı olarak yaşadığını, sanık hakkında bu tarz bir davanın açıldığından da haberi olmadığını anlattı.
Tanık Zelimkhano, diğer tanık olan kız kardeşi ile Ali Osaev'in öldürüldüğü tarihte sanığın Gürcistan'da olduğunu bildiklerini savunarak, ''Gürcistan'da yaşarken sanık ve ailesi ile aynı çatı altında yaşıyorduk. Ali Osaev'in öldüğünü duyduğumuzda sanık bizi erkenden uyandırdı. Arkadaşının öldüğünü ve acilen gitmesi gerektiğini söyledi.

Sanık evden çıktıktan bir süre sonra geri döndü, kendisini havalimanında bırakmadıklarını söyledi'' dedi.

Tercüman vasıtasıyla tanıklık yapan Khasan Khaisiev de öldürülen Ali Osaev'in ağabeyi olduğunu, sanıklar hakkında şikayeti olmadığını, mağdur da olmadığını anlatarak, ''Sanığın hiçbir kötülüğünü görmedim. Bana yardımcı oldu. Söz konusu 3 kişinin öldürüldüğü zaman sanığın Gürcistan'da olduğunu biliyorum'' diye konuştu.

Söz alan müştekiler avukatı Ömer Yüzgül, tanık beyanlarını kabul etmediklerini, hiçbirinin görgüye dayalı bilgisinin olmadığını dile getirdi.
Sanık Temur Makhauri'nin avukatı Ufuk Kalkan da Ali Osaev'in öldürüldüğü tarihte müvekkilinin Gürcistan'da olduğunu, eşiyle birlikte noter işlemi yaptığını ifade ederek, ''Noter belgesi eşinin çocuğunu Azerbaycan'a götürülebilmesine ilişkindir. Dolayısıyla evrakın bir sureti Azerbaycan Devleti'nde vardır. Bu şekilde teyit edilebilir'' ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet savcısı Gökhan Sayın ise dosyadaki eksiklerin giderilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, dinlenilmeyen tanıkların dosyanın daha fazla sürüncemede kalmaması bakımından dinlenilmelerinden vazgeçilmesine ve tutuklu sanık Makhauri'nin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
- İddianameden
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 26 Şubat 2009'da Zeytinburnu'da Musa Ali Osaev'in öldürüldüğü, bu suikasti de "Zona" kod adlı Gürcistan uyruklu Temur Makhauri'nin işlediği belirtiliyor.
İddianamede, yine Zeytinburnu'nda 6 Eylül 2011'de Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev'in öldürülmelerinin, Rus istihbarat örgütü FSB adına çalışan ve "Alexander Zharkov" ve "Nadim Ayupov" ismi yazılı sahte pasaportla yurda giren iki kişi tarafından işlendiği kaydediliyor.
"Zona" kod adlı Temur Makhauri'nin 19 Ekim 2012'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Mısır'a giderken tutuklandığı anlatılan iddianamede, "Alexander Zharkov" ve "Nadim Ayupov" ismi yazılı sahte pasaportla yurda giren iki kişinin ise halen firari olduğu bildiriliyor.
İddianamede, Temur Makhauri, Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'un "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız ateşli silah satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından da 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Kaynak: AA