Antik Kentte Türk-yunan Dostluk Konseri

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen konserde, Türkçe ve Yunanca şarkılar seslendirildi.

Akyarları Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği Türk Müziği Topluluğu ile Yunanistan'ın Kos (İstanköy) Adası'ndan Rembetiko Grubu, Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen "Türk-Yunan şarkıları ortak dostluk konseri"nde sahne aldı.
Yatağan Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen konseri, çok sayıda müziksever takip etti.
Konserin açılış konuşmasını yapan Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, kentin en önemli günlerinden birini yaşadığını söyledi.

Sanatsal etkinliklerle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da pekişeceğine inandığını kaydeden Söğüt, "İçinde bulunduğumuz antik tiyatro, Roma İmparatoru Augustus döneminde inşa edilmişti. Augustus'un bu yıl 2 bininci ölüm yıl dönümü. Bu konser bir noktada Augustus'un ölüm yıl dönümüne denk geldi" dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise Yatağan'ın tanıtımı için bu tür kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini belirterek, "İki ülke arasında dostluğun pekişmesi ve kültürel anlamda ilişkilerin gelişmesine katkı veriyoruz. Yunanistan ile örflerimiz, adetlerimiz, folklorumuz bir. Önümüzdeki yıl inşallah daha fazla müzik topluluklarının katıldığı etkinlikler düzenleyeceğiz" diye konuştu.

Nisyros Adası Belediye Başkanı Koroneos Kristoforos da Türk halkının hakiki dostları olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye'ye ilk defa geldim ve bu nedenle çok duygulandım Bu mekanlarda buluşmak, dostluğu ve kardeşliği simgeler. Bizi ayıran sadece aramızdaki deniz. Burada bulunan herkesi Nisyros Adası'na davet ediyorum" dedi.

Piyano sanatçısı ve eğitmeni şef Mustafa Köker'in yönettiği konserde, 70 Türk ve 5 Yunan müzisyen tarafından koro ve solo, Türkçe ve Yunanca eserler seslendirildi.
Yaklaşık 4 saat süren konserde, Yatağan Ahi Sinan Folklor Araştırma Derneği Halk Oyunları Ekibi'nin sergilediği zeybek oyunu ve Rembetiko Grubu'nun sirtaki gösterisi izleyicilerden alkış aldı.
Bu arada, Helenistik, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden izleri bünyesinde barındıran Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen Türk-Yunan şarkıları ortak dostluk konseri öncesinde, kentin giriş kısmında, bölgede yetiştirilen ürünler satıldı.
Kaynak: AA