301 İşçiye Mezar Olan Madene Girecekler

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu, 24-27 Eylül tarihlerinde Aliağa Cezaevi ve Soma'da yapacağı çalışmalara CHP Manisa Milletvekili ve Komisyon Üyesi Hasan Ören'in talebi ile 301 madenciye mezar olan Eynez ocağı ile iş güvenliği eksiklikleri tamamlandığı gerekçesiyle yeniden açılan Işıklar ocağını da programa aldı.


Hasan Ören Komisyona verdiği dilekçede, "Kazanın meydana geldiği Eynez ocağı ile iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz alındığı gerekçesiyle faaliyetine izin verilen Işıklar ocağını, komisyon üyeleri olarak yerinde görmemiz gerekmektedir. Sadece başkalarından alınan bilgilerle sağlıklı bir komisyon raporu yazılamayacağı açıktır. Bu nedenle komisyonumuzun 24-27 Eylül 2014 tarihlerinde Soma'da yapacağı inceleme programına, Eynez ocağı ile aynı şirkete ait olan Işıklar ocağının alınmasının çalışmalarımız açısından yararlı olacağı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

Hasan Ören yaptığı açıklamada, TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi olarak Soma ve Zonguldak'ta madenleri incelemelerinin çok yararlı olduğunu söyledi.

Kazanın meydana geldiği Eynez ocağının girişi kapatıldığı için giremediklerini anlatan Ören, şöyle konuştu: "Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait diğer ocaklarda da inceleme yapamadık. 24-27 Eylül tarihlerindeki Soma programında komisyon üyeleri olarak Eynez ocağının 200 metresine kadar girip inceleme yapacağız. Yine iş güvenliği tedbirleri eksikliği nedeniyle kapatılan ve eksikleri giderdiği gerekçesiyle yeniden üretime başlanan Işıklar ocağına da girerek alınan iş güvenliği tedbirlerini yerinde göreceğiz."
Işıklar ocağında iki bin işçinin yer altına inerek üretime başladığını anlatan Ören, sözlerini şöyle tamamladı: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş güvenliği konusunda bir eksiklik bulunmadığı gerekçesiyle üretime izin verdi. Bundan sonra iş kazalarında bir ek işçinin bile burnunun kanamasını istemiyoruz. Bu nedenle alınan iş güvenliği tedbirlerini uzmanlarla birlikte yerinde görerek bilgi alacağız. Ayrıca, Soma'da kazaya tanık olan işçileri dinleyeceğiz ve Aliağa Cezaevine giderek halen tutuklu bulunan şirketin sahibi ve yöneticilerini dinleyeceğiz. Madenlerde eğer işçilerin can güvenliğini tehlikeye atacak tek bir eksiklik dahi olsa CHP olarak bu eksiklikler giderilene kadar üretimin durdurulmasını isteyeceğiz ve konunun takipçisi olacağız.”
Kaynak: İHA