'Lenfoma'ya İnat, Yaşama Sanat Kat'

Lenfoma ile mücadele eden hastalara destek vermek amacıyla 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü öncesi Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda etkinlik gerçekleştirildi.

Kanserle Dans Derneği, Kanser Savaşçıları, Lenfoma Platformu ve Türk Onkoloji Vakfı'nın birlikte organize ettiği etkinliğe lenfoma hastaları, hasta yakınları ve gönüllüler katıldı.

Etkinliğe katılan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Mustafa Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lenfomanın son yıllarda giderek daha çok göz önünde olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle 2000'li yıllardan sonra, hedefe yönelik tedavilerin ve kemoterapi dışı ajanların daha yaygın kullanılmasıyla, destek tedavilerinin de daha ileri noktaya gelmesiyle, bu hastaların önemli bir bölümünde çok uzun süren sağ kalım oranları elde edebiliyoruz ve birçok lenfomada da kür sağlayabiliyoruz. Yani hastalığın tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor" dedi.

Lenf bezi kanserlerinin kendisini farklı şekillerde gösterdiğine işaret eden Çetiner, klinikte en çok rastlanan durumun, kilo kaybı olduğunu dile getirdi.
Çetiner, son 6 ay içinde, kişinin toplam ağırlığının yüzde 10'u ve üzerindeki kilo kaybı ile 38,5 üzerindeki inatçı ve nedeni bilinmeyen ateşe dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, gece terlemeleri ile lenf bezlerindeki büyümelerin de lenfoma için çok önemli olduğuna değindi.
Lenfomanın her yaşta görülebilen bir kanser tipi olduğunu ve kimi zaman tamamen tesadüfen fark edilebildiğini kaydeden Çetiner, "Bu hastalıkların bir kısmı, hiçbir tedaviyi gerektirmezken, bir bölümü, kemik iliği nakli gerektirecek kadar çetin bir sürece girebilir" dedi.

Çetiner erken teşhisin önemine de değinerek, "Lenf bezi büyüklükleri bazen lenfomalarla ve diğer başka enfeksiyonlarla da karışıklık gösterebiliyor. Şunu unutmamak lazım, her lenf bezi büyüklüğü lenfoma değil. Her gece terleyen lenfoma değil. İnsanlarda böyle bir korku yaratmak istemiyorum ama dikkatli olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
- "Moral desteği çok önemli"
Kanserle Dans Derneği Başkanı Dr. Deniz Öner de lenfomaya karşı bir farkındalık yaratmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Sanat biliyorsunuz bir tedavi ve duyguları ifade etme yöntemi. Buradaki küçük atölyelerle hem farkındalık yaratalım hem de eğlenelim istedik. Diyoruz ki, insanlar kanserle birlikte yaşarken, hayatın keyfini de çıkarabilsin. Bunun farkına varsınlar. Bununla yaşanabileceğini görsünler. Moral desteği çok önemli. Dernek olarak da bir taraftan kanserden korunmak üzere insanları bilgilendirirken, öteki taraftan hasta ve yakınlarını da psikolojik ve sosyal destek vermeyi amaçlıyoruz."
Etkinlikte 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğretim üyeleri ve Çanakkale Seramik Müzesi çalışanları hastalarla beraber kil ve yontu çalışmaları yaptı. Resim, origami, kil ve seramik çalışmalarının yapıldığı etkinlikte genç şarkıcı Allen Hulsey de İngilizce ve Türkçe şarkılardan oluşan bir konser verdi.
Kaynak: AA