Korsan Servislere Karşı Velilere 'Gönüllü Denetim' Çağrısı

EMRE UMURBİLİR


İstanbul'da turizm sektöründe işletmesi bulunan ancak hayalindeki "çevreye zarar vermeyen ev"i yapabilmek için ailesiyle İzmir'e taşınan Erdem Köksal, araştırmaları sonucunda 'sürdürülebilir yaşam' ilkesinden hareket eden Michael Reynolds'un "Earthship" projesinden esinlenerek doğayla uyumlu ev tasarladı.

Projesini hayata geçirebilmek için merkeze yakın bir köyde arazi satın alan Köksal, daha sonra lastikçilerden 450 adet kullanılmış araba lastiği topladı.

İçine toprak doldurup sıkıştıran ve yaklaşık 20 dakika süren işlem sonucunda, araba lastiğinden "ısı yalıtımlı" tuğla elde eden Köksal, ayrıca evin ışık alması için yine tuğla olarak kullanılacak çok sayıda şişe ve Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nden elde edilen pencere ve kapı pervazı olarak kullanılabilecek eski gemi tahtalarını topladı.

Köksal'a, evin inşaatında ise bazı internet sitesine verdiği ilana olumlu cevap veren "gezgin"ler yardım etti. Çoğu yabancı 50'nin üzerinde kişi, çeşitli zamanlarda, sadece barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılanması karşılığında inşaatta çalıştı.

Kille geri dönüşüm malzemelerinin bir araya getirilmesiyle yapılan ve en geç önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan evin, yağmur suyu, güneş gibi doğal kaynaklardan en iyi şekilde faydalanılması öngörülmüş.

Yamaçta kazılan çukura yapıldığı için bir cephesi zemin altı seviyesinde bulunan evin pencereleri, yazın serin, kışın sıcak olmasına katkıda bulunması amacıyla güneşin geliş açısına göre belirlenmiş.

Güneş panelleri kurulacak evde, su ihtiyacı da yağmur suyunun toplanması ile araziye açılan kuyudan karşılanacak. Kullanılan su, ayrıca bir yerde toplanıp, bitkilerin sulanmasında da kulanılacak.

-"Depreme dayanıklı"

Erdem Köksal, Türkiye'de ilk kez böyle bir evin yapıldığını ifade ederek, başka yapı malzemeleri kullanılsa da esas malzemenin, geri dönüştürülebilecek materyallerden oluştuğunu belirtti.

Kullanılmış araba lastiği tuğlalarıyla yapılan evin, "yığma bina" özelliğine rağmen depreme dayanıklı olduğunun uzmanlarca kendisine bildirildiğini anlatan Köksal, "Geri dönüşüm malzemelerini kullanıyorum çünkü çevreye daha fazla zarar vermek istemiyorum. Evin, geri dönüşüm malzemesinden yapılanların ne kadar sağlıklı olduğunu göstermesi açısından örnek olmasını diliyorum" dedi.

Köksal, çalışmalarında kendisine yardımcı olanlar arasında, doktor, mimar ve avukatlar da bulunduğuna işaret ederek, "Birlikte çimento kardık, lastikleri doldurduk, şişe kestik. Çok farklı bir deneyim" diye konuştu.

-"Deli diye baktılar, şimdi onlar da kullanıyor"

Erdem Köksal, işe ilk başladığında köy halkının kendisine "deli" gözüyle baktıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yavaş yavaş gördüler ki kafama koyduğum evi yapıyorum. Hoşlarına gidiyor, sık sık uğrayıp, küçük hediyeler getiriyorlar, yardımcı da oluyorlar. Bazıları araba lastikleriyle duvar yapmış. diye gelenler var."

- Gönüllü "gezgin" çalışanlar

Gönüllü çalışanlar arasında yer alan avukat Tamer Kardeş ise doğayla uyumlu hayat kurma girişimleriyle ilgili olduğu için yardım etmeye geldiğini söyledi.

Doğaya sahip çıkmak için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalıştığını ifade eden Kardeş, şunları anlattı:

"Tüm yoksul insanlar, az parayla ev yapabilirler. Yeni hayatlar kurabiliriz. Arayışlarımız var. Bu arayış içindeki insanlar, yerli de yabancı da olsa hangi inanca sahip de olsa birbirlerini buluyor. Bu, sürdürülemez hale gelen toplumdan çıkmaya çalışan insanların buluşmasıdır."

Evin yapımında çalışan İngiliz Liam Handly de internet sitesi aracılığıyla iletişim kurduğu Erdem Köksal'a yardım ettikten sonra 2,5 ay Türkiye'yi gezdiğini belirterek, daha sonra tekrar Köksal'ın "Erdship" adını verdiği evin yapımına katkıda bulunmak için geri döndüğünü kaydetti.

aa:text:20140914:3271882GENŞanlıurfa2014-09-1411:29:25Suriyeli sığınmacılar Davutoğlu'na güveniyor KARS-AK Parti Kars milletvekilleri Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan, Sarıkamış Harekatı'nın 100| yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında gerçekleşen çalışmaları inceledi.

Sarıkamış Harekatı'nın 100| yıl anma etkinlikleri kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kars Valiliği, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi ve diğer kamu kurumları tarafından Soğanlı dağlarındaki Tekçam Şehitliği, 90| Alay ve Dikenli Tabya Şehitliği'nde yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Çalışmaların yapıldığı bölgeleri ziyaret eden milletvekilleri Kılıç ve Arslan, anma etkinliklerinin başlangıç yeri olan Kızılçubuk bölgesinde yapımı devam eden 8,5 kilometrelik yürüyüş yolunda işçilerle beraber şehitler yoluna taş döşediler.

Daha sonra ilçe merkezine gelen milletvekilleri, Kazım Karabekir Mahallesi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca yaptırılan Sarıkamış şehitleri anma etkinliklerinin yapılacağı tören alanındaki çalışmaları izledi.

Milletvekili Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış'a hükümet tarafından 150 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, projeler hayata geçtiğinde bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir açılım gerçekleştireceğini söyledi.

Etkinlikler için ülkenin her yanından insanın kente geleceğini anlatan Kılıç, "Burada çalışmaları yapan, emeği geçen işçilere, herkes dua edecek. Belki bir gün bize de dua eden olabilir diye biz de bir taş koyalım istedik. Allah yattıkları yerde utandırmasın, şehitlerimizin şefaatine hepimizi nail etsin" diye konuştu.

Milletvekili Arslan da, vatan toprağını korumak adına donarak şehit olanlarla gurur duyduklarını bildirerek, Sarıkamış sayesinde Çanakkale başarısının geldiğini ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendilerine miras kaldığını ifade etti.

"Biliyoruz ki denizler damlalardan, ormanlar fidanlardan oluşuyor. O yüzden herkes burada bir damla adına, bir fidan olmak adına katkı sağlıyor" diyen Arslan, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Milletvekillerine, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, İl Özel İdaresi Genel Sekteri Mehmet Özbey, Devlet Su İşleri Şube Müdürü Serdar Kotan, AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, AK Parti Sarıkamış İlçe Başkanı Serkant Aykul, il genel meclisi üyeleri ve belediye meclisi üyeleri de eşlik etti.

aa:text:20140914:3271841GENKonya2014-09-1411:25:28Ereğli'nin ayrık otu, yarış atlarını koşturuyor ISPARTA-Antalya-Isparta karayolunda yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybeden 13 kişŸinin, kimlikleri tespit edildi.

Alınan bilgiye göre, Antalya-Isparta karayolu, LJobanpınarı mevkisinde devrilen 03 VY 403 plakalı yolcu otobüsünün şŸoförü Sinan DoğŸraylı ile yolcular Hidayet Gök, Fehmi şžentürk, Akın Balkan, Mehmet şžatır, Erkan Tan, İbrahim LJankır, Benan Mardinli, Ahmet ǖksüm, Suat Esen, Turan Karatepe, Samet TaşŸpınar ve Gökhan Can'ın hayatını yitirdiğŸi belirlendi.

ǖlen 13 kişŸinin cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Bucak Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

Afyonkarahisar Berberler Odası'nın düzenlenmişŸ olduğŸu bir geziye giden oda üyelerini taşŸıyan yolcu otobüsünün, saat 05.45 sıralarında söz konusu yerde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrilmesiyle 31 kişŸi de yaralanmışŸtı. Kaza yerine gelerek incelemelerde bulunan Burdur Valisi Hasan Kürklü, Bucak,Isparta ve Antalya'daki hastanelere kaldırılan yaralılardan 6'sının hayati tehlikesinin bulunduğŸunu açıklamışŸtı.

 
aa:text:20140914:3271826EKOGiresun2014-09-1411:21:26FİSKOBİRLİK, üreticiyi tekellere karşı koruyacak ELAZIĞ-AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık ve beraberindekiler, Keban ilçesini gezdi.

Balık, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Mezunları Derneği üyeleri ve bazı illerden gelen eczacılarla, Keban Barajı Hidroelektrik Santrali'ni gezerek, mühendis Soner Arslan'dan bilgi aldı.

Daha sonra ilçe teşkilatında partililerle bir araya gelen Balık, belediye ve cumhurbaşkanı seçiminde Keban'da elde edilen başarıdan dolayı teşekkür etti.

Keban Belediyesini de ziyaret eden Balık, Başkan Fethiye Atlı'dan ilçe sorunları hakkında bilgi görüş aldı.

Keban'a kadın eli değmesiyle birlikte ilçenin çehresinin değiştiğini kaydeden Balık, "Keban'a yapılacak hizmetler için elimizden gelen yardımı yapmaya çalışacağız. Burada kadın bir belediye başkanı olmasından dolayı bizler için Keban'ın ayrı bir yeri vardır" dedi.

aa:text:20140914:3271776GENIğdır2014-09-1411:08:41Çözüm süreci hayvancılığa yaradı MEHMET ÖZCAN-Çözüm süreciyle silahların sustuğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yaylaya çıkma oranında önceki yıllara göre yüzde 40 artış sağlandığı bildirildi.

Çözüm sürecinin başlamasıyla hayvancılığın merkezi konumundaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Önceki yıllarda güvenlik sorunu nedeniyle yaylalara çıkamayan vatandaşlar, silahların susmasıyla hayvanlarıyla yayların yolunu tutuyor.

Hayvancılığın temel uğraşları arasında yer alan yaylacılık kültürü, çözüm süreci sayesinde daha da yaygınlaşmış durumda.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, birlik üyeleriyle bölgede incelemelerde bulunduklarını ve bölge insanının ekonomik anlamda daha iyi duruma geldiğini gördüklerini söyledi.

Bölgenin ekonomik olarak kalkınmaya başladığına işaret eden Tunç, "Çözüm süreciyle çok olumlu bir atmosfer oluşmuş durumda. Artık insanlarımız korkusuz bir şekilde yaylalara çıkarak hayvanını besleyebiliyor. Bu hayvancılık için gerçekten çok önemli. Hayvan sayısı da her geçen gün artıyor. Eskiden yaylaya çıkamayan köylümüz, artık gönül rahatlığı içinde ailecek yaylada kalabiliyor" dedi.

Tunç, yayla kültürünün hayvancılıkta çok büyük öneme sahip olduğuna değinerek, insanların güvenli şekilde yaylaya çıkmasıyla Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin, önemli bir hayvancılık merkezi haline geleceğini vurguladı.

Devletin, 32 farklı alanda sağladığı destekle bölgede hayvancılığın şaha kalktığına işaret eden Tunç, birlik olarak kendilerinin de hayvancılığın daha iyi şartlara kavuşması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.

Tunç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en temel uğraşın hayvancılık olduğunu belirterek, "Hayvancılık, bölge insanı için çok önemli ve yaylaya çıkmak da bunun ana unsurudur. Çözüm süreci sayesinde yaylaya çıkma oranı önceki yıllara göre yüzde 40 artmış durumda. Yaylaya çıkılması sayesinde maliyetler azalacak ve daha fazla kar elde edilecek. Bu da bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA