Çömlek Ustasından Uluslararası Başarı

Menemenli çömlek ustası Ayhan İde, Bulgaristan'da düzenlenen çömlekçilik yarışmasında birinci oldu. İde, ödülünü Bulgaristan Kültür Bakanı Martin İvanov'dan aldı.


AA muhabirine açıklama yapan İde, 28 yıllık usta olduğunu, geçmişte bir çok uluslararası yarışmada Türkiye'yi temsil ettiğini belirterek son olarak Bulgaristan Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine bu ülkedeki el sanatları yarışmasına katıldığını söyledi.

Etar kentinde 12'si düzenlenen Uluslararası Geleneksel El Sanatları Fuarı kapsamındaki yarışmada çömlek kategorisinde 10 ustayla yarıştığını anlatan İde, "Romanya, Sırbistan ve Bulgaristan'dan gelen ustalarla toplam 3 gün süren bir yarışımız oldu. Yarışmada ETA Etnografya Müzesi'nde sergilenen 2 bin yıllık antik bir vazoyu getirerek aynısını yapmamız istendi. Kulpun kırıklığına kadar kopyasını yaptım. Ayrıca ülkemize has bir eser çıkartmamızı istediler. Ben de Menemen testisini yaptım. Puanlama sonucu tüm yarışmacıları geride bırakarak birinci oldum" dedi.

Birinciliğinin Bulgaristan basınında da haber olarak yer bulduğunu, ödülünü Kültür Bakanı Martin İvanov'dan aldığını anlatan İde, "Türkiye'yi en güzel şekilde temsil ettiğime inanıyorum. Türkiye'nin çömlekçilikte iddialı bir ülke olduğunu göstermiş olduk" diye konuştu.

Tarihin ilk çağlarına kadar uzanan çömlekçilik tarihine rağmen Menemen ilçesinde bu zanaat dalının bir gerileme döneminde olduğunu söyleyen İde, mesleğin her geçen gün kötüye gittiğini savundu.

Yaratıcılık, sabır ve emek isteyen çömlekçiliğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren İde, şunları söyledi:

"Menemen'de çömlekçilik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu işe gereken değer verilmiyor. Yurtdışında aldığımız bu ödüller, çömlekçilikteki ustalığımız ve başarımızın bir göstergesi. Ancak asıl ustaların bulunduğu bu topraklarda göz ardı edilmiş durumdayız. Bu ilgisizlik devam ederse yeni ustaların yetişmesi mümkün olmayacak ve bu zanaat dalı tarihe karışacak. Menemen'de çömlekçilerin bir arada olacağı bir çömlek köyümüz bile yok. Bir avuç usta, uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veriyoruz. Bize para verilsin istemiyoruz. Sadece sorunlarımız dinlensin ve çözmemiz için yardımcı olunsun istiyoruz."

Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ertan Saruhan da sektörün adının yurtdışında duyulmasının önemine vurgu yaptı.

Uluslararası çömlekçilik organizasyonlarının Menemen'de de düzenlenmesinin en büyük beklentileri olduğunu ifade eden Saruhan, "Yerel yönetimimizden, odalarımızdan sektörümüzün tanıtımı için büyük bir olanak olacağına inandığımız bu organizasyonların ilçemizde de en kısa sürede düzenlenmesini temenni ediyoruz. Öte yandan başarılarıyla gurur duyduğumuz ustalarımıza emeği geçen eski ustalarımızın da unutulmaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Kaynak: AA