Başbakan Davutoğlu, Şeyh Edebali Türbesini Ziyaret Etti

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bu sene 733’üncüsü düzenlenen Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha sonra Bilecik'e gelerek Şeyh Edebali Türbesini ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu, Şeyh Edebali Türbesini Ziyaret Etti

Türbe ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin dünyada en uzun kutlanılan tören olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Hasadın şükrü hasat dönemi sonrasında Domaniç yaylasından Söğüt’e geliş esnasında kutlanmalar başlanmıştır bu aynı zamanda bu topraklarda devletimizin tohumlarının atıldığı bir dönemdir. Biz bir kez daha bunu hatırlarken Ertuğrul Gazi'yi bütün bu diyarı bize vatan kılmış olan büyüklerimizi ecdadımızı hatırladık. Bu çerçevede sadece Söğütlülerle Bileciklilerle değil yurdumuzun her bir köşesinden gelen kardeşlerimizle kucaklaştık ve bir kez daha Ertuğrul Gazi'nin huzurunda bu toprakların ebediyen yurdumuz olacağı sözümüzü tekrarladık. Bu vesileyle ben birkaç hususu da ifade etmek isterim. Biraz önce valimizle, belediye başkanımızla ve arkadaşlarımızla konuştuk. Dursun Fakih, Şeyh Edebali ve Ertuğrul Gazi arasındaki bölgenin tümünü bir tarih hazına dönüştürmek ayrıca buradan Yenişehir’den Bursa’dan İznik’e olan hazzı da bir Osmanlı tarih havzası birlikte entegre bir proje halinde hem iç turizme hem dış turizme açacak adımlar atmak kararındayız. Çünkü bu dağlar, bu tepeler 600 yıl süren bir imparatorluğun bir tohumunun atıldığı tepeler. Her bir vatandaşımızın genç neslimizin bu topraklara gelerek bu hatıraları taşıması bizim için önem taşır. Dolasıyla hem Söğüt'te Ertuğrul Gazi'nin huzurunda ve şimdi de Şeyh Edebali’nin huzurunda bunu dile getirirken bu havzanın bütün dünyanın ilgisini çekecek nitelikte bir kültür havzası içine dönüşmek için de gerekli olan ne varsa yapılacak. Ayrıca yine biraz önce sayın müftümüzle de konuştuk" dedi.

"GEREK ERTUĞRUL GAZİ GEREKSE ŞEYH EDEBALİ'NİN HUZURUNDAN HER CUMA ARALIKSIZ KUR'AN-I KERİM OKUTULACAK"
Gerek Ertuğrul Gazi gerekse Şeyh Edebali’nin huzurunda her Cuma aralıksız Kur'an-ı Kerim okunmasını belirten Davutoğlu, "Sabah namazından Cuma namazına kadar ayrıca Söğüt şenlikleri ile birlikte bir hafta boyunca da aralıksız hatimler indirilmesi ve bu konuda hafızlarımızın görevlendirilmesi, bunun da bir gelenek halinde devamı hususunda da karar verdik. Yine Bilecik’in çok yakından takip ettiği iki önemli proje hakkında da bilgi aldım. Ve bu konuda da ulaştırma bakanımızı talimatlandırdık. Birisi Bilecik’te hızlı tren istasyonu hattın çevre yoluyla irtibatının sağlanması en kısa zamanda programa bu proje alınacak. Ve inşallah gelecek sene Söğüt şenliğine geldiğimizde bu tamamlanmış olacak. Yine uzun zamandır Bileciklilerin takip ettiğini bildiğim Bilecik Yenişehir yolunun hukuki bazı yasa sorunları çıkmıştı. Onun da bir an önce tamamlanması için gerekli talimatları verdik gerekli ihaleye çıkılacak. Birkaç gün içerisinde en kısa zamanda Bilecik Yenişehir hattı da tamamlanmış olacak. Dolasıyla gelerek sadece tarihi ziyaret etmiş olmadık sadece Şeyh Edebali’ye Ertuğrul Gazi'ye manevi borcumuzu ifade etmekle kalmadık. Bilecik’imizle ilgili sorunları da dinleyip bu sorunlarla ilgili adımları süratle atılması talimatlarını verdim. Allah bu topraklarda her zaman ebediyen bu değerlerin yaşamasını nasip eylesin. İstiklal harbinin hemen öncesi burada işgal gibi işgalini bize göstermesin kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan Bilecik’in taşıdığı bütün değerleri de korumayı nasip etsin diyorum teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA