'Bonzai Saatli Bomba Gibi'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, bonzainin "vücuda alınan saatli bomba gibi" olduğunu bildirdi.


Usta, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "bonzai" adı verilen uyuşturucu maddenin özünün, sentetik cannabinoid maddesi olduğunu ifade etti.

Cannabinoid maddesinin, eklenen çeşitli kimyasallarla yapaylaştırıldığını anlatan Usta, bonzai adı verilen bu bileşiğin doğal halinden 100 kat zararlı hale geldiğini kaydetti.

Cannabinoid maddesine eklenen kimyasalların bilinmediğini belirten Usta, şöyle konuştu:

"Cannabinoid maddesine naftalin gibi çeşitli kimyasal maddeler ekleniyor. Bonzai adı verilen bu maddeleri kullanan insanlar farkında olmadan vücutlarına saatli bomba yerleştiriyor. Bu bombanın ne zaman patlayacağı belli olmuyor. Tıp da bu durum karşısında çaresiz kalıyor. Bu yapay bileşiklere her gün yenileri ekleniyor. Kanda ne ölçeceğimizi bilmiyoruz. Vücut bu zararlıları tanımıyor."

"Saatli bomba" diye tanımladığı uyuşturucunun, kimilerinde günler sonra kimilerinde ise 2 saat içinde etkisini gösterdiğini anlatan Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu maddeleri vücuda alan insanlar ardından alkol ya da ilaç kullanabiliyor. Bunların da etkisiyle içerideki bomba patlayabiliyor. Kimyasal yapıda olduğu için vücut bunu atmaya çalışıyor. Atana kadar da zehir etkisi yapıyor. Bu kimyasallar her an kalp krizine, yüksek ya da düşük tansiyona neden olabiliyor. Kalpte ritm bozuklukları ya da şizofreni gibi hastalıklara yol açabiliyor."

- "İlk bitkisel ürün diye tanıtıldı"

Usta, bonzainin piyasada ilk olarak "bitkisel ürün" olarak tanıtıldığına da dikkati çekti. İnsanları kullanıma teşvik etmek için "Bitkisel ürün, mutluluk veriyor, cinsel gücü artırıyor" dendiğini ifade eden Usta, vatandaşların bu yolla kandırıldığını bildirdi.

Toplumda bitkisel ürünlere karşı bir sempati olduğuna işaret eden Usta, "Esrar da morfin de bitkisel ancak zararlı. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz bitkisel ürünler kullanılmamalı" dedi.

Kaynak: AA