Tuvalete gitmeye korkuyorlar

Periyodik olarak yaşanan su kesintileri nedeniyle Yalova halkı ‘taşıma su’yla ihtiyaçlarını gideriyor

Tuvalete gitmeye korkuyorlar
Kurak geçen yağış mevsiminin ardından neredeyse kuruma noktasına gelen Yalova Barajı kente su sağlamada etkinliğini yitirdi. Periyodik olarak yaşanan su kesintileri nedeniyle kent halkı adeta “taşıma su”yla ihtiyaçlarını gideriyor. Kentte kuaförler başta olmak üzere restoranlar ve pek çok işletme, marketlerden aldıkları litrelik sularla müşterilerine hizmet verirken vatandaşlar çeşmelere akın ediyor. Yalova merkeze bağlı bazı mahallelerin de içinde olduğu pek çok bölgede yaşanan kesintiler nedeniyle vatandaşlar, köy çeşmelerinden ve marketlerden aldıkları sularla ihtiyaçlarını karşılıyor. Kentteki pek çok panoda tasarruf önlemleri konusunda vatandaşları uyaran afişler bulunurken 12 saate kadar uzayan kesintiler için Yalova sakinleri, “Tek bir damla bile bizim için önemli” diyor.

Pet şişeyle saç tıraşı

Müşterilerine marketten aldığı suyla hizmet veren kuaför Nihat Metel, su sıkıntısı nedeniyle işlerinde ciddi kayıp yaşadığından yakınıyor. Metel, bidonlarla depoladığı suyu kullandığı belirterek, “Su kesintilerinde sadece idarecilerde değil, bizlerde de suç var. Barajın bir gün tükenebileceğini düşünmeden yerdeki bir izmariti bile hortumla temizliyorduk. Artık baraj dolu olsa bile suyu idareli kullanacağım. Dükkanımın önünde yarım saat araba yıkardım, müşterilerimin saçlarını uzun uzun yıkardım. Artık böyle yapmayacağım” dedi.
Yalova merkeze bağlı Fevziçakmak Mahallesi'nde oto yıkamacılığı yapan Ergün Tüzel de çareyi kuyu suyunda bulanlardan. Tüzel, işletmesine yakın bir yerdeki kuyudan su çekerek müşterilerine hizmet veriyor. Tüzel, “Yetkililer adeta uyumuşlar. Bu yıl su problemi yaşanacağı dünden belliydi. Ancak önlem alınmadı. Yaz döneminde nüfus artıyor, dolayısıyla tüketim de artıyor” dedi. Vatandaşların artık tuvalete bile gitmeye korkar olduğunu belirten Tüzel, “Su tasarrufu gerekli. Ancak su kesilmesi çözüm değil. Suların kesileceğini bilenler kullanacaklarından da fazlasını bu kez bidonlara ya da şişelere dolduruyor. O halde kesinti yapmanın ne anlamı var?” diye konuştu.

Pet şişeden abdest

Kentteki pek çok camide de cemaat abdest alırken yanlarında getirdikleri pet işeleri kullanıyor. Merkezde bulunan Yeşil Cami'nin tuvalet işletmecisi Yaşar Saraç, cemaatin abdest alırken ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Su en temel ihtiyaçmış. Yokluğunda tüm kent sakinleri daha iyi anladı. Şimdi herkes depolara akın ediyor. Biz de 1 tonluk deponun kapasitesini artırmayı düşünüyoruz” dedi.

Tuvaletler kapalı tutuluyor

Yalova'daki restoranlarda da su kesintisi ilginç görüntülere sahne oluyor. Merkezde bulunan pek çok restoran su kesintilerine karşı çareyi tuvaletlerini kapalı tutmakta bulmuş. Ellerini yıkamak isteyen müşterilerine ise bir gün önceden doldurulan bidonlarla hizmet veriliyor. Konyalı Pide işletmecisi Mustafa Şenel, su kesintileri nedeniyle işlerinde büyük kayıplar meydana geldiğini öne sürerek, “Kesitiler işlerimizin aksamasına neden oluyor. Erkenden Kepenk kapatmak zorunda kalıyoruz. Bulaşıklar ve temizlik konusunda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Can suyu Kurtköy'den

Su seviyesinin adeta sıfıra yaklaştığı Yalova Barajı'nda ise tablo ürkütücü. Kurak geçen yağış mevsiminin ardından kentin ihtiyacını karşılayamayacak duruma gelen baraja Kurtköy deresinden su temin edilmeye başlandı. Derenin yüzde 60'lık bölümü borularla baraja aktarılırken yüzde 40'lık bölümü de can suyu olarak ayrılmış durumda.