Tüp Bebeğe Destek Artıyor

TBMM’den geçen torba yasayla birlikte tüp bebek tedavilerinde SGK’nın karşıladığı uygulama sayısı 2’den 3’e çıkarıldı.

Tüp Bebeğe Destek Artıyor
Yeni yasaya göre vatandaşlar ilk denemede yüzde 30, ikincisinde yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında katılım payı verecek.
Halen Türkiye’de yılda yaklaşık 45 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, bu sayının nüfusa oranlandığında 70 bine kadar çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Tedaviye ihtiyacı olduğu halde hastaların önemli bir kısmının maddi nedenlerle yardım alamadığını vurgulayan Dr. Hakan Özörnek, “Yeni torba yasanın SGK’nın karşıladığı uygulama sayısını 2’den 3’e çıkarmasıyla birlikte özellikle maddi nedenlerden ötürü tedavisini tamamlayamayan pek çok hasta tüp bebekten yararlanabilecek” dedi.

2010 yılında transfer edilen embriyo sayısına sınırlama getirilmesiyle hastaların toplam gebelik şanslarının düştüğüne işaret eden Dr. Hakan Özörnek, şunları söyledi:
“30 yaşındaki bir hastanın üçüncü tedavisini SGK üzerinden yapma hakkı yoktu. Pek çok gebe kalma potansiyeli olan hasta 3. kez deneyemediği için tüp bebek tedavilerinden uzaklaşmış oluyordu. Dolayısıyla bu üçüncü tedavinin ücretinin devlet tarafından ödenecek olması, hiç tedavi olmamış hastalara tedavi şansı verdi. Torba yasayla tanınan hak, şimdiye kadar tedavisini yaptırmış ama başarılı olamamış hastaların yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmına üçüncü bir şansın verilmesi anlamına geliyor.”

UYGULAMA SAYISI TEDAVİ ŞANSINI ETKİLİYOR
Tüp bebek tedavilerinde başarısızlığın en önemli nedenlerinden birinin hastaların tedaviyi bırakması olduğunu ifade eden Dr. Özörnek, “Biz ailenin her koşulda eve çocuk götürmesini isteriz. Uygulama sayısı ne kadar artarsa tedavinin başarı şansı da o kadar artar. Bu nedenle SGK tarafından karşılanacak uygulama sayısının 2’den 3’e çıkarılmasını çok önemli buluyorum” dedi.

Kaynak: İHA