Nijer'deki Yeni Göz Hastanesinde Sağlıklarına Kavuşuyorlar

İHH, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Nijer'de açılan yeni göz hastanesinde katarakt ameliyatlarına başlandı.

Niamey'de, Abdou Moumouni Üniversitesi'ndeki Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet veren hastanede, Türkiye'den gelen Hasan Hüseyin Uysal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyonlarla Nijerli hastalar sağlıklarına kavuşuyor.
Ekipte yer alan Dr. Levent Aslan Özdakar, Türkiye'de görülen kataraktlara hemen müdahale edildiğini ve bu sebeple durumun Nijer'deki gibi yaygın olmadığını söyledi.

Özdakar, "Burada sağlık sistemi ve imkanlar bizdeki gibi elverişli değil. Ülkemizde görülen bir vakaya, sağlık ekipleri tarafından fark edilmesinin ardından müdahalede bulunulabiliyor. Ancak burada durum çok farklı. İmkansızlıklar, sağlık sisteminin olmayışı ve ülkede çöl ikliminin hakim olması, bu hastalığın daha çok ve şiddetli görülmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.

Katarakt nedeniyle görme yetisini tamamen ya da kısmen kaybeden hastaları cerrahi operasyonla tekrar geri kazandıklarını anlatan Özdakar, şöyle devam etti:
"Operasyona ilk gelen hastamız, 70 yaşında bir kadın olan Zagma Miamdau'ydu. İki gözü de olgunlaşmış katarakttan tamamen kapanmış ve görmez haldeydi. Katarakttan kastımız, lensin tamamen saydamlığını yitirmesi. Biz cerrahi bir operasyonla o lensi alıp yerine yenisini koyuyoruz. Öncelikle Bayan Miamdau'nun sol gözüne müdahaleyi gerçekleştirdik. Şu an sol gözü tamamıyla görüyor. Sol gözü iyileştikten iki ay sonra aynı işlemi sağ göze de uygulayacağız. Böylelikle tüm cerrahi operasyonlar sonunda hastamız tamamıyla sağlığına kavuşmuş ve görüyor olacak."
Özdakar, cerrahi operasyon geçirdikten hemen sonra hastaların görmeye başladığını ifade ederek, "Hastaların birçoğu senelerdir çocuklarını, torunlarını görmemiş oluyor. Gözlerini açtığımız anda hem çok mutlu oluyorlar hem de inanamıyorlar. Sağlığına kavuşan hastalarımızdan eski Türk filmlerindeki gibi tepkiler alıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.

Kaynak: AA